Et tips for å bryte kjedsomheten - og en gave

Vi har bedt diverse personer om å dele noen ord til ettertanke og oppmuntring i koronaens tid. I DAG: ARILD STAVRUM

For noen dager siden var jeg på REMA1000 og gjorde det nødvendige av innkjøp. Da kjente jeg et spark på leggen. Det var Kåffa-gutt-kollega Christoffer Dahl som ga denne hilsenen, som for en måned siden bare ville ha føltes rar. Kanskje ville den gitt gult kort. Nå er det slik vi hilser. Verden er snudd på hodet. Vi sto i god avstand fra hverandre og oppsummerte verdensbildet med at dette er kjedelig.

Arild Stavrum
Arild Stavrum

Alt er kjedelig, og det er selvsagt spesielt kjedelig da vi ikke kan spille fotball. Vi kan ikke se fotball engang. Ja, fotball er en bagatell i den store sammenhengen, men for veldig, veldig mange av oss er den vår bagatell. Den viktige bagatellen. Og nå står vi helt uten. Så hva gjør vi? Uten det selvsagte å følge rådene vi får om å holde avstand og å vaske hender?

Ja, fotball er en bagatell i den store sammenhengen, men for veldig, veldig mange av oss er den vår bagatell. Den viktige bagatellen.

— Arild Stavrum
Vi utfordres i hytt og pine via sosiale medier. Vi skal legge ut lister med de beste LP-platene noensinne, våre topp-ti-filmer og drømmelag. Vi er så hungrige etter underholdning at strømmetjenester som Netflix, har blitt tvunget til å sende med dårligere kvalitet for at nettet ikke skal bukke under.

Men hva med bøker? Hvorfor kan ikke dagens situasjon bidra til at vi alle sammen blir bedre lesere? Selv har jeg gjort et skikkelig dypdykk ned i bøkenes verden igjen. Bøker som har blitt liggende ulest, tas fram og gis en sjanse. I bokhylla fant jeg perler som Bølla på døra, Hjertet er en ensom jeger og Et lite liv, og mange flere. Bøker som jeg hadde fått og glemt, eller som bare kona hadde lest. Og jeg satte igang. (Nå skal det sies at jeg leser til vanlig også, men nå tok det av.) De siste ukene har jeg lest mer og mer, og igjen oppdaget det som er den virkelige store likheten mellom det å lese og det å spille fotball, nemlig at det er en treningssak. Hvis man leser, blir man bedre til å lese, akkurat som at man blir bedre til å spille fotball av å trene.

Så jeg vil slå et slag for lesingen i disse dager. Og jeg vil slå et svært så konkret et. For våre barn. Fordi jeg også som forfatter har mulighet til det.

I boden min står det noen esker med bøker jeg har skrevet. Det er fotballbøker som heter Maradonas magi og er tenkt for aldersgruppen 9-13 år. De trenger lesere. De har stått der siden før corona kom og jeg lover å ta i dem med hansker, selv om jeg er frisk.

Så hvis noen, som bor i rimelig avstand til Ekebergsletta, ønsker det, send meg en SMS på 45458571 eller en mail [email protected] med adressen din, så slenger jeg en bok i postkassen i løpet av kort tid.

Eneste betingelse er at jeg ikke skal ha noe betalt, jeg ønsker bare at flere skal prøve bøker for å bryte kjedsomheten. At jeg gjennom dette på en måte kan trene noen, ikke i fotball som vanlig, men i lesing.

For jeg lover, dere vil oppdage hvor stor sammenheng det er mellom lesing og trening bare dere gir det en sjanse.

ARILD STAVRUM
Forfatter og trener G-07

LES ANDRE INNLEGG I SPALTEN "HEIAROP TIL HJEMMEBANEN"
Sverre Kragset: Ved peisen i koronatider
Christoffer Dahl: - Jeg ønsker å bry meg
Marianne Sundsvalen: Valg, visdom og glede
EivInd Arnevåg: - Taper sammen, og vinner sammen
Esten O. Sæther: - I dag ville Karl Fredrik spilt «Seier’n er vår»
Per Anders Nordengen: - Nå trenger vi en himmel over livet
Helga Haugland Byfuglien: - «Frykt ikke» står over 100 ganger i Bibelen
Per Arne Dahl:- Trenger noe som er større enn oss selv

Annonse fra Obos-ligaen: