- «Frykt ikke» står over 100 ganger i Bibelen

Vi har bedt diverse personer om å dele noen ord til ettertanke og oppmuntring i koronaens tid. I DAG: HELGA HAUGLAND BYFUGLIEN

Er det bare 10 dager siden alt var normalt? Det virker så ubegripelig lenge siden. Vi har bak oss uvirkelige dager. Tar jeg en liten tur der jeg bor, er alt så stille. Nå går det opp for oss: Det vil ta lang tid før vi er tilbake til de gode, vanlige hverdagene – dagene som vi alt lengter etter. Dette vil vare lenge. Mange av oss er redde. Selv om vi følger påbud og regler, kan vi kjenne en ubehagelig usikkerhet: Hvor lenge vil korona-viruset herje? Klarer jeg å unngå å bli smittet? Og hvordan vil det gå med den eller de jeg kjenner som er i «risikosonen»?

Helga Haugland Byfuglien. Foto: Kirken.no
Helga Haugland Byfuglien. Foto: Kirken.no

Jeg følger med på nyhetene og merker at jeg søker etter lyspunktene i de nyeste tallene. Det har ikke vært så mange å se hittil. «Brakkesyken» har plutselig fått ny mening. Den prøver å snike seg inn hjemme. Trusler mot det som gir oss trygghet, gjør dagene enda lengre. Det er mulig å bekjempe smitten av brakkesyken så den ikke svekker vår evne og vilje til å kjempe og til å stå sammen i en livsviktig dugnad. Det hjelper ikke alltid å se på hvem som har det verre. Men uansett så er vi i Norge også i denne situasjonen heldige – sammenliknet med de aller fleste av de over 1 milliard mennesker som nå lever i en form for karantene. Det hjelper litt å løfte blikket og ta inn over oss at vi er privilegerte. Å kjede seg er ikke farlig. Men vi kan ikke alltid styre vår frykt og redsel. Men er der ikke også noe annet å si?

«Frykt ikke» er en hilsen som vi finner over 100 ganger i Bibelen. Engelen som varslet unge Maria, hilste henne slik da han fortalte at hun skulle bli mor til Jesus. «Frykt ikke», sa engelen som fortalte gjeterne julenatt at Frelseren ble født. Og Jesus hilste Maria og disiplene slik etter at han var oppstått.

Hvert menneske er elsket av Gud, også når vi er redde og også om vi blir syke. Den kjærligheten opphører aldri. Vi blir aldri latt helt alene.

— Helga Haugland Byfuglien
Hjelper det mot frykten at Bibelen sier at vi ikke skal være redde? Ingen skal fortelle meg at korona-viruset ikke er farlig. Troen på Gud sikrer deg ikke mot smitten. Faren finnes ennå midt blant oss. Det er så mye vi ikke vet. Alle er vi i samme båt. Derfor må vi hver og en tåle å holde ut en annerledes hverdag. Vi må vokte oss for å finne forklaringer på at karantenen ikke gjelder meg. Vi kan ikke velge bort det farlige. Vi trenger ikke late som om vi ikke er redde.

Det motsatte av frykt er ikke tapperhet. Kanskje det motsatte av frykt er kjærlighet? Hvert menneske er elsket av Gud, også når vi er redde og også om vi blir syke. Den kjærligheten opphører aldri. Vi blir aldri latt helt alene. Og når mennesker stiller opp for hverandre, når helsepersonell og alle andre gjør en innsats som krever mer enn vi aner, da ser vi hva kjærlighet betyr. Og da oppdager vi kanskje hva hver og en av oss kan gjøre for å lette på ensomhet og angst hos et medmenneske.

Så skal vi ikke prøve å vende oss bort fra frykten – den gjør jo ikke at det vonde ikke skjer. Den bare stjeler fra oss gleden ved å sette pris på alt det gode vi har omkring oss, også i disse uvirkelige dagene. Så la oss ta vare på hverandre og vise at vi bryr oss om hverandre.

Og så vet vi at det, akkurat nå, må gjøres hjemmefra.

Helga Haugland Byfuglien
Tidligere preses i Den norske kirke og Kåffa-supporter

LES OGSÅ:
Per Arne Dahl:- Trenger noe som er større enn oss selv
 

Annonse fra Obos-ligaen: