Satsing som gir resultater

Les deg opp på klubbens sportslige satsing.

De færreste hadde sett for seg et gjensyn med OBOS-ligaen etter bare to sesonger i PostNord-ligaen. Opprykket ble til etter en sensasjonell høst og fire kvalikuker som ble en fest for klubben.

Men selv om gjeninnflyttingen i OBOS kom raskere enn ventet, skjer det ikke helt uten tilfeldigheter. Sist gang kom opprykket med en generasjon av KFUM-spillere som hadde spilt sammen i mange, og der mange av de samme spillerne var de som tok klubben opp fra 3. til 2. divisjon.

Historien denne gangen er en ganske annen, men likevel er det resultat av en satsing over tid.

- Vi har hatt i vår langtidsplan at vi skal styrke den faglige kompetansen sentralt i klubben slik at vi kan ta nye steg. Dette går på klubbstyring av aktiviteten av alle lag i klubben, samt at vi har jobbet med kultur for å heve det vi kan kalle en «toppidrettskultur», sier daglig leder Thor-Erik Stenberg.

- Samtidig har vi vært opptatt av å bevare kontinuiteten som vi mener er en av bærebjelkene i KFUM-systemet. Vi må sørge for at gode erfaringer og kompetanse ikke går tapt, men at det legges til rette for god kompetanseoverføring mellom årgangene. 

NYE GREP
Stenberg lister opp noen av grepene som er tatt for å styrke klubben på sport:

  • Sommeren 2017 ble a-lagstrener herrer ansatt i full stilling.
  • Stillingen som barnefotballansvarlig ble utvidet.
  • En ny utviklingsansvarlig på fulltid i ungdomsfotballen ble ansatt.
  • En egen jentekoordinator ble ansatt på deltid for å følge opp ungdomslagene på jentesiden.
  • Et økt fokus på skolering av trenere.
  • XPS er innført som et spillerutviklingsverktøy for a-laget, og brukes også av andre lag og spillere i klubben.

I 2019 tas dette enda et steg videre med følgende "nyheter": 

Ny sportsplan ble lansert nylig
- Etter mange timers arbeid ble første trinn i prosjektet med modernisering og videreutvikling av klubbens sportsplan lansert i januar måned. I første omgang er det barnefotball delen som er ferdigstilt. Vi får nå på plass et godt digitalt klubbverktøy som forenkler hverdagen til både trenere og ledere og som ikke minst tar det oss flere steg i riktig retning i forhold til å være klubbstyrt i aktiviteten som foregår. Her ligger både sportslig innhold, klubbhåndbok og retningslinjer og hjelpemidler for drift av årgangene lett tilgjengelig. Det jobbes nå for fullt med ungdomsfotball delen av dette og vi planlegger lansering i løpet av våren. 
 
Første steg på innføring av klubbtrenere i ungdomsfotballen
- Styret vedtok i fjor høst å innføre en ordning med klubbtrenere i ungdomsfotballen. Med den vekst vi har hatt både i antall utøvere og i kvalitet på aktivitet i ungdomsfotballen har det blitt en svært krevende jobb å være frivillig foreldretrener. Vi leverer sportslige resultater på godt nasjonalt nivå og har et økende antall deltagere på både kretslag og av og til landslagsnivå, samtidig driver vi årganger med 50-70 deltagere hvor alle skal ha god aktivitet. Det er en stor utfordring å skulle håndtere hele dette spennet i nivå både på og utenfor feltet. 
- For å gi bedre klubbstyrt støtte til alle de dyktige frivillige trenerne og lederne har vi derfor etablert en ordning hvor klubben henter inn en klubbtrener med god sportslig kompetanse for å ha ansvar for det sportslige opplegget i årgangen. 
- Vi har vært heldige og funnet godt skolerte, ambisiøse og dyktige trenere unge trenere som får en liten godtgjørelse fra klubben for å ha ansvar for planlegging og gjennomføring av treningene i hele årgangen de har ansvar for. De skal også være et bindeledd mellom staben og de frivillige trenerne som er i aktivitet i årgangene samtidig som de har ansvar for førstelagene i trening og kamp.

Opprettelse av ressursgruppe for drift av a-lag herrer
- Klubben har en klar målsetting om å etablere seg i OBOS-ligaen og det legges derfor til rette for å klare dette i 2019. Vi har bygd a-lagsprosjektet vårt siden 2014 og har tatt små steg hvert år på vei til en mer og mer profesjonell drift både på og utenfor banen. Etter hvert har det det blitt tydeligere og tydeligere for oss at toppfotball er en egen bransje som er veldig forskjellig fra bredde idretten og det må sikres kompetanse på toppfotball drift slik at man hele tiden har god kontroll både på langsiktig sportslig drift, spesielt i forhold til spillerlogistikk og til økonomi. Styret har derfor besluttet å opprette en ressursgruppe som har som eneste oppgave å være støttefunksjon for driften av OBOS-liga laget. Det er vedtatt et mandat for gruppen for styring av blant annet spillerlogistikk, trenere, støtteapparat og økonomisk drift og med et tydelig mål, at vi skal etablere oss som et solid og godt drevet OBOS-liga lag.

Vi har hatt i vår langtidsplan at vi skal styrke den faglige kompetansen sentralt i klubben slik at vi kan ta nye steg.

— Thor-Erik Stenberg

Gruppen ledes av daglig leder og består i tillegg av Espen Musæus, Pål Eriksen, Carl-Erik Torp og Jørgen Isnes.

Hva så med økonomien?
Alle de tiltakene som er gjort for 2019 finansieres via klubbens budsjett sentralt. Ingen ting av dette tas direkte fra årgangene.

Vi er i den heldige situasjon at vi har en solid klubbøkonomi hvor vi har vokst fra 6 til 22 millioner i omsetning siden 2010. Veksten har ikke kommet pga. økte avgifter fra spillerne våre, men ved høyere aktivitet i hele klubben, etablering av akademiet, mediepenger fra NTF i forbindelse med OBOS-ligaspill og ikke minst økt støtte fra våre gode samarbeidspartnere. 

I tillegg får klubben et tilskudd årlig fra Oslo KFUM for utvikling av klubben på vei inn på KFUM Familiearena.  

- Det betyr ikke at vi har nok, vi ønsker å gjøre enda mer for enda flere så vi setter stor pris på tips om inntektsbringende tiltak, og det er plass til mange flere sponsorer i klubben, avslutter Stenberg. 

Annonse fra Eliteserien:

Flere nyheter