Bli kjent med lagene: Vestlandstrio

Vi fortsetter vår rundreise i OBOS-ligaen.

Kun 1 dag igjen - og vi fortsetter vår rundreise i OBOS-ligaen. Vi har tidligere presentert:

Nå har turen kommer til det vi har kalt "vestlandstrioen" - Sandnes Ulf, Øygarden og Sogndal.

Det er gjort store utskiftninger hos lagene i vest før årets sesong. Nye trenere, ny stadion, nye spillere - og til og med et klubbnavn er skiftet ut. Vi er usikre på hva vi kan forvente av lagene som har variert fra det katastrofale til det fantastiske i vinter.

Ta deg tid til å lese videre, så blir du klokere på hva som venter Kåffa i vest!

0N7A8707
GODT MINNE: Vi fikk med oss en deilig seier hjem fra Sandnes i fjor. I år venter ny stadion, ny trener og nye motspillere.

Sandnes Ulf:
Etter flere års forsøk på gjøre Sandnes Ulf til en seriøs utfordrer til opprykk har Bengt Sæternes nå overlatt trenerstolen i Sandnes til bergenseren Steffen Landro. Med ny stadion, ny trener og masse ny giv ligger mye til rette for at 2020-sesongen skal bli en spennende reise for de lyseblå.

Spennende har i hvert fall oppkjøringen og pre-season i aller høyeste grad blitt, for et Sandnes-lag som knapt har vunnet en kamp siden sesongen ble avsluttet med 9.plass i fjor.

En haug av skader og lite folk på trening må ta noe av skylda, men det er i det hele tatt svært mange spørsmålstegn kun dager før det braker løs.

Hovedtrener Landro er ikke kjent for å bekymre seg for resultatene i treningskamper, men til og med den eksentriske bergenseren må føle litt på presset i skrivende stund.

Troppen er i hvert fall mer enn konkurransedyktig i OBOS-ligaen med en rekke rutinerte spillere som har spilt flust av kamper på dette nivået. Spiss og kaptein Kent Håvard Eriksen ser ut til å bli klar til seriestart og blir en kjærkommen forsterkning etter å ha vært ute med skader store deler av året.

Et annet interessant element er å se hvordan Sandnes Ulf takler overgangen til 3-backslinje som vi ser flere og flere av lagene i OBOS-ligaen går over til. Steffen Landro har hatt tidvis suksess med å gjennomføre den offensive tallkombinasjonen i Nest-Sotra, men trenger kanskje enda lenger tid for å få ting til å sitte 100 prosent i ny klubb.

Vi gleder oss uansett til å besøke en av landets nyeste fotballstadioner og til nye gode minner (3-2 seier på overtid i fjor) på Vestlandet!

0N7A4050
NYTT NAVN: Olav Øby er tilbake i KFUM-drakt. På Ågotnes venter nye drakter og et nytt klubbnavn.

Øygarden:
Nysatsingen Øygarden så tidligere i vinter ut som den soleklare kaosklubben og dumpekandidaten i ligaen, men etter hvert som ukene og månedene har gått i påvente av seriestart, har brikkene hos det som tidligere var Nest-Sotra falt på plass en etter en.

Grønt og hvitt er byttet ut med sort og hvitt, og etter en vinter preget av trenerjakt, spillerjakt og restrukturering til ny klubb ser ting lysere ut på Ågotnes.

Trener Bryant Lazaro ble i utgangspunktet ansatt som assistentrener, men overbeviste såpass i perioden klubben fortsatt jaktet hovedtrener at styret i klubben bestemte seg for å satse på amerikaneren som trente Alta i PostNord-ligaen i fjor.

Så godt som hele stallen er skiftet ut fra i fjor, men en rekke nye unge og spennende spillere fra hele landet, og flere spennende lånespillere fra eliteserieklubbene utgjør stammen av årets spillertropp.

Kontinuitetsbærerne Bjarte Haugsdal og Erlend Hellevik Larsen blir viktige bærebjelker i forsvarsfireren, mens Peter Nergaard fortsatt blir værende som en viktig brikke offensivt. I tillegg må lånespillere som Charles Ezeh (LSK), Peter Michael (VIF) og Aune Heggebø (Brann) vise at de har nivået til å spille i Eliteserien om det skal bli suksess i debutsesongen for Øygarden.

Mange spillere kommer til å få sin OBOS-liga debut hos Sotra-strilene i år, og det betyr også at vi kan få noen spennende nye profiler som ikke mange hadde hørt om før sesongen begynte.

Det er i det hele tatt ganske vanskelig å vurdere laget, som har variert veldig i vinter. Under treningsleiren i Marbella hvor de var der samme uke som oss, fikk vi se et offensivt og intensivt ØFK-lag som presset høyt og dundret i angrep uten å se seg tilbake.

Noen måneder senere har de garantert fått terpet på relasjonene og samhandlingen, så får vi se hvor man ender opp til slutt.  Vi syntes Øygarden er laget det er vanskeligst å komme med noen spådom om i årets OBOS-liga!

0N7A9655
SER STERKE UT: Sogndal har sett sterke ut denne vinteren. Her fra da vi møtte Sogndal og sikret kvalik på Intility i fjor høst.

Sogndal
Sogndal har tidligere vært et av lagene som har kjørt heis mellom øverste og nest-øverste nivå, men går nå siden nedrykket i 2017 inn i sin tredje strake sesong i 1.divisjon.

Fortsatt er klubblegende Eirik Bakke den som styrer det meste i klubben, og dette gjør han tidvis med stødig hånd. I år har han i likhet med mange andre klubber skiftet ut deler av troppen og kvittet seg med de eldste spillerene i troppen fra i fjor.

Med Mathias Dyngeland, Ulrik Fredriksen, Ulrik Flo, Eirik Schulze, Stefan Ernemann, Joachim Soltvedt, og Stefan Antonijevic borte fra troppen som møtte KFUM på Intility ved slutten av fjorårets sesong, skjønner man at det har vært stor aktivitet på Fosshaugane Campus i vinter.

Riktignok har disse enten blitt solgt til antatt bedre klubber, eller lagt opp så Bakke har ikke hatt annet valg enn å bygge nytt i årets sesong.

Dette er også sånn Sogndal har måttet jobbe de siste årene, men en solid spillerutvikling og spillere som til enhver tid er attraktive for større klubber. Dette er trolig også tanken med årets spillertropp som er full av talent, men mangler de rutinerte litt eldre spillerne.

Allikevel har man kvalitet i troppen og i løpet av vinteren har man hentet noen av de beste spillerne fra de andre lagene i OBOS-ligaen. Mathias Blårud (Strømmen), Axel Kryger (sandnes Ulf), og keeper Renze Fij (Nest-Sotra) er solide forsterkninger i tillegg til noen hete navn fra fjorårets PostNord-liga.

Dette mixer seg fint med flere av de lokale ungguttene som har gått veien via klubbens gode juniorlag og opp på et A-lag som mange forventer skal kjempe i toppen.

U-landslagspiller Sivert Mannsverk var litt inn og ut av laget i fjor, men i år blir han en viktig brikke og OBOS-ligaens yngste kaptein ifølge rapportene.

Han har vært meget god gjennom en lang pre-season der Sogndal har høvlet over det som har vært av motstand, fra alle nivåer.

Dette gjør at de går til årets sesong med masse selvtillit og tilhørende høye forventninger. Det lever nok både Sogndal-troppen og Eirik Bakke godt med, så får vi se om de igjen blir kvalik-spill eller kanskje til og med opprykksjubel i saftbygda når det nærmer seg jul!

Vi har tidligere presentert:

Annonse fra Obos-ligaen: