2021 - året vi ses!

AVSPARK 2021 er en serie av artikler som vi presenterer her på Kåffa.no i starten av det nye året. Vi skal se bakover med glede og framover med optimisme. Vi har mye å glede oss til...Verdiansvarlig, Johan, runder av artikkelserien med å hilse Kåffa-familien; "sawubona".

Kåffa-treneren blåser i fløyta og spillerne samler seg i midtsirkelen. Tiden er inne for å starte treninga og laget samler seg i en stor ring - hvor alle ser alle.

- Sawubona, hilser treneren.

- Yebo, sawubona. Svarer spillerne. 

Når vi mot slutten av året ser tilbake på fotballåret 2021 - så er det kanskje dette vi trekker frem som typisk Kåffa. Ikke bli overrasket!

Det er mange som hilser hverandre med dette ordet - sawubona. De fleste bor i Sør Afrika, men stadig flere har fått øynene opp for denne måten å møte andre mennesker på. Ordet har en positiv smitteeffekt - noe vi håper skal prege fotballåret 2021. 

Men, sawubona, hva betyr det? Og hvor kommer det fra?

Sawubona er en Zulu-frase. I stedet for å si hei – sier man: "Jeg ser deg!" eller "vi ser deg!". Det er en ladd setning, fylt med omsorg og annerkjennelse for den du møter. I det du hilser «sawubona» formidler du også; du er viktig for meg og jeg verdsetter deg.

Sawubona har gitt navnet til årets verdiaksjon. Fordi vi har et håp og en tro om at 2021 skal bli året vi sees. Vi må nok leve med restriksjoner utover nyåret og våren, men litt etter litt, håper og tror vi at samfunnet vil åpne seg igjen. På veien dit hen; hva er vel bedre enn å ta seg tid til å se og hilse hverandre med sawubona. Når mange i klubben sier dette; «Sawubona» bygger vi oppunder en Kåffakultur som formidler at vi bryr oss som klubb – ikke bare om fotballspilleren, men hele menneske.

Det å bli sett er det mest grunnleggende behov vi mennesker har, uavhengig om vi er barn eller voksne. Det er så selvsagt, så enkelt og banalt, men sant. Jeg ser deg!  I 2021 ønsker vi å styrke vår bevissthet om dette.

Hvordan?

Vi har valgt å kalle det aksjon, fordi vi ønsker å se konkret handling. Vi ønsker se lagene får eierskap til ordet - og hva det representerer. Derfor har vi laget en verktøykasse som lagene, fra Old Boys til barnefotballen, kan plukke fra å gjøre til sitt. 

Verktøykasse

Sawubona-ropet - Lett å gjennomføre på trening og kamp. Kaptein eller annen utvalgt på laget roper: Sawubona! Laget svarer: Yebo, sawubona!

BliME-dans - På årets hjemmekamper for a-lag herrer vil det bli pauseunderholdning med årets BliME-dans - "Ser deg". Ønsker deres lag å BliME? Ta kontakt verdiarbeider på: 996 44 775 eller på e-post: [email protected]

Sawubona-nabo - vi ønsker å spre godhet i by(del)en vår. Gjør noe hyggelig for en nabo; måke snø, klippe gress, handle mat...

Sawubona-insta - ta bilder med tema #sawubona. Bildene sendes til [email protected] og legges fortløpende ut på skjermen i KFUM-hallen. Beste bildet premieres!

Sawubona-profet - Laget lærer seg profetenes nye Sawubona-rop/sang og fremfører det på årgangens hjemmekamper (og gjerne andres). Har dere for eks. 7 lag innad i årgangen? Ja, da er det fint at ropet gjennomføres på alle lagenes kamper.  

Sawubona-målfeiring - Lagene utfordres til å utøve målferinger som synliggjør Sawubona. Beste målfering som fanges på film - premieres!

Sawubona-impro - Lagene finner sin egen unike måte å synliggjøre Sawubona. Blir vektlagt i kåringen av vårens- og høstens sawubona-lag (se under).

Klubben vil i løpet av året gjøre litt stas på de lagene som løfter aksjonen opp og frem. Det vil bli kåringer av vårens- og høstens sawubona-lag, hvor vinnerlaget får en helt spesiell Kåffadag på lagenes kampdag. Har årgangen 7 lag? Ja, da rigger vi solid "Kåffa-rigg" for alle 7. Det blir servert kampmat i klubbstua og på arenen blir det speakertjeneste, musikk, profeter i hopetall, intervjusone før- og etter avspark og mye annen moro! 

2021 blir året vi ses! Sawubona!

 

AVSPARK
Annonse fra Obos-ligaen: