«Ikke en takling som satt, timingen var katastrofal – og det var helt nydelig!»

Etter to uker med ferie starter juniorgutta med oppkjøringen til høstsesongen førstkommende tirsdag, 13. juli. Trener Marius Jacobsen forventer å få tilbake en veltrimmet og godt forberedt tropp før interkretsspillet endelig starter, men var mer bekymret da han så ungguttene på feltet for et par måneder siden.

For først i april fikk juniorspillerne endelig lov til å trene med kontakt igjen etter å ha gått siden nyttår og ha trent med minst en meters avstand. Slik setter sine ferdighetsmessige spor, noe Jacobsen fikk merke til gagns da gutta endelig fikk lov å gå i kroppen på hverandre igjen for drøye to måneder siden.

– Det var ikke en takling som traff på ball. Timingen var katastrofal. Tidenes overtenning, men det var helt nydelig. Jeg har sjelden vært så glad for grisetaklinger, humrer juniortrener Jacobsen

For selv om det var armer og bein over det hele, og baller som fant vei til alle andre steder enn det rektangulærformede objektet midt på kortsiden, så var iveren og gleden tilbake for fullt blant juniorgutta. Det har Jacobsen og hans trenerteam med Kristoffer Fadnes og Jon Terje Kristiansen i spissen bygget på videre. Nå har de troa på en sterk høstsesong hvor opprykk til Interkrets (IK) A er det store målet.

– Ja det er definitivt vår målsetting. Interkrets A har et høyt nivå og er en arena som vil være veldig bra for juniorspillere i KFUM.

Tøff interkretsmotstand
Nåløyet er imidlertid trangt, og på grunn av koronaen vil det bare bli spilt enkel serie mot syv andre lag. Så møtes vinneren av IK B avdeling A og B til en ren finale hvor vinneren får plass i neste års Interkrets A. I KFUMs gruppe er høstens motstandere Asker, Brumunddal, Drøbak-Frogn, Kjelsås, Kongsvinger, Lørenskog og Skeid.

Les også: Her er årets spillere på Junior 1.

Tøff motstand, mener Jacobsen.

– Det er en sterk pulje, hvor det er vanskelig å spå hvilke lag som vil hevde seg. Skeid var sterke i fjor, og vi vet de har mange på A-laget nå som de også kan bruke på junior. De blir garantert tøffe. Kjelsås var veldig gode i førstedivisjon i fjor, og er et fysisk sterkt lag. Kongsvinger var også veldig gode sist vi møtte dem, og får også hjelpe av at de har NTG – jeg forventer at de skal være en sterk motstander.

– Av de øvrige har vi møtt Lørenskog i treningskamp nå før sommeren og selv om vi slo dem var kampen jevnere enn resultatet skulle tilsi, mens jeg ikke kjenner Brumunddal så godt. Drøbak-Frogn kjenner jeg best 04-årgangen til, den var meget god og et lag som vårt 04-lag slet med i Adidas cup, mens Asker vet vi er gode. Det er et tøft lag, godt organisert, aggressive og ikke noe man kan regne med å kjøre over.

Hyller trenerkollegene
Den tøffe motstanden til tross, Jacobsen understreker at han har «en klar målsetting om å vinne gruppa og å rykke opp», og synes det har sett bra ut i store perioder av oppkjøringen.

– Pilene pekte i riktig retning, spesielt var treningene fra november til januar veldig gode – rytmen var bra og vi fant hvordan vi skulle skape best mulig utvikling. Da januar kom ble det imidlertid store omveltninger for å finne ut hvordan vi skulle trene med enmetersregelen. Vi brukte soner for å simulere press fremfor å kunne gå i press, og lyktes ålreit med det, men det vil aldri kunne være i nærheten av virkelig fotball.

Han mener at hjelpen han fikk fra de to andre i trenerapparatet, Kristoffer Fadnes og Jon Terje Kristiansen, var uvurderlig i denne perioden.

– Selv om koronaperioden var krevende så er jeg veldig stolt av hvordan vi gjennomførte den. Kristoffer og Jon Terje skal ha stor honnør for den jobben de gjorde. Det var mye vi måtte igjennom som ikke akkurat var en fotballtreners drøm, men som allikevel ble gjennomført med stor innlevelse. Så da var det også fortjent for trenerteamet å få begynne å planlegge fotballtreninger med kontakt igjen!

– Avstandsregelen gjorde at dette nok ble et mentalt tilbakeslag for mange, det er selvsagt langt fra så morsomt eller givende å trene på denne måten, men jeg synes vi kom greit igjennom det – mye takket være at vi er et sammensveisa trenerteam, understreker Jacobsen.

Betydelig A-lagserfaring
Et spennende juniorkull har også gjort at hele 14 spillere fikk mulighet til å trene med A-laget i kortere eller lengre perioder det siste halvåret, og fem av disse er nå blitt et permanent innslag i A-lagstroppen. Det har hjulpet oss mye, mener juniortreneren.

– En stor fordel, og noe vi er veldig fornøyde med. Spillerne har fått holde formen godt ved like når de har vært der, og vi er takknemlige for at A-lagsteamet har tatt dem godt imot og gitt unggutta mange muligheter til å vise seg frem. Det er et stort løft for juniorene.

– Nå som de fleste er tilbake på juniortreningene ser vi at de har fått en fysisk og tempomessig utvikling, og spesielt at de står bedre i taklinger enn tidligere. Så gjelder det bare at de holder det nivået fremover.

Hvor godt de står seg får man svar på om en drøy måned – torsdag 19. august tar gutta turen til Nordre Åsen hvor Skeid er første motstander i høstens Interkrets-serie. Før den tid skal Kåffas unggutter gjennom en drøy måned med sommertrening og treningskamper.

– På grunn av koronaen er det faktisk veldig få som skal på (utenlands-)ferie, så jeg regner med vi får bra trøkk under oppkjøringen.

– De har nå hatt en uke med ferie, så en uke med egentrening, så starter vi fellestreningene den 13. juli. Deretter går det slag i slag, og vi har allerede landet en del treningskamper i juli og august, slik at vi skal være godt forberedt når høstsesongen starter!

PS! Høstsesongen for juniorlag er ofte en utfordring da mange er ferdig med videregående til sommeren og ofte flytter for å begynne studier eller i militæret. For førstelaget ser dette imidlertid lovende ut, da alle de seks 02-erne har sagt de er med videre i høst.

Foto: Lars H. Øverland. Bildet er tatt fra treningskampen mellom Skeid og KFUM like før sommerferien. KFUM vant oppgjøret 2-1.

Annonse fra Obos-ligaen: