Sortevik legger opp

Stian har spilt sin siste KFUM-kamp. – Det er ikke lengre mulig å kombinere familie, sivil jobb og spill på toppnivå.

Lørdagens kamp mot Stjørdals-Blink var ikke den beste KFUM-kampen Stian Sortevik har spilt. Det ble likevel en helt spesiell kamp for 33-åringen.

Oppgjøret ble nemlig Stians aller siste i KFUM-drakt på toppnivå. 

I klubbstua - før ettermiddagens trening - informerte en beveget Stian sine medspillere om at det er slutt. Før han entret scenen hadde gjengen blitt varmet opp med en Sortevik-kavalkade på video.

- Dette blir ikke noe enklere etter de bildene her, sa Stian før han trakk pusten godt og fortsatte:

- Det går dessverre ikke lengre. Det er selvsagt en ekstremt vanskelig avgjørelse å ta, ikke minst der vi ligger nå, men jeg har likevel kommet til at det er den eneste riktige. Etter å ha levd med dårlig samvittighet overfor hjemmebanen, jobb og fotballen over tid, er konklusjonen at det ikke er mulig å fortsette ut sesongen, selv om jeg hadde aldri så lyst. Strikken er tøyd langt nok nå.

En Kåffa-attraksjon
Det er ikke noen hvilke som helst sko som nå legges på hylla. Stian stopper på 354 kamper og 94 mål, og er dermed bare 11 kamper unna Klaus Odden-rekorden på 365 kamper.

Han har vært en attraksjon for alle som har vært glad i KFUM – og også langt utover egen klubb.

For mange har han vært selve symbolet på det mange forbinder med Kåffa-stilen. Han var en sentral brikke da vi rykket opp til OBOS-ligaen i 2016, og var direkte avgjørende med kunstscoringen mot Åsane som tok oss opp til OBOS igjen i 2018. I 2019 var han blant ligaens aller beste spillere da vi ble nummer fire i OBOS-ligaen.

Ikke like stabil denne sesongen, men i de siste kampene har han igjen vist hvilken ballkunstner han er, og sånn sett var det nær den perfekte avskjedshilsenen da hans siste mål på KFUM Arena kom på et brassespark - mot Grorud – i slutten september.

- Akkurat det var litt morsomt, et brassemål, det trodde jeg aldri skulle skje, i en alder av 33 år, sier Stian med et smil.

I selvkritisk Stian-ånd var han ikke like fornøyd med det han leverte i det som skulle bli hans avskjedskamp helgen etter.

- Det viktigste var at det ble seier mot Blink. For meg var det er rar kamp. En blanding av vemod og lettelse. Vemodig over at det faktisk var min siste kamp, og lettet over at avgjørelsen endelig var tatt, sier Stian.

Må prioritere annerledes
Han har levd et ekstremliv for å få dagene til å gå rundt. Tidvis føler han det har gått trill rundt, slik at han ikke har hatt mulighet til å være den beste utgaven av seg selv verken på hjemmebane eller fotballbane.

- Jeg føler at jeg ikke har hatt noe ekstra å gi, og at jeg ikke har fått tid til å trekke pusten. Et liv hjemme med to små barn, en spennende og hektisk jobb og en fotball der jeg har lyst til å prestere så godt som mulig når jeg først er med. Jeg er takknemlig for at det er lagt godt til rette for meg på alle arenaer, både av samboeren min hjemme, av arbeidsgiveren min IARK og av klubben, men nå er det tid for å gi meg mer tid til å fokusere på færre ting. Jeg gleder meg til å være mer 100 prosent til stede der jeg er, sier Stian.

Han har to gutter – på 5 og 2 år – som krever sitt, selv om de stolte har vært i heiagjengen til pappa på KFUM Arena. Allerede denne uka gikk han opp i full stilling som interiørarkitekt i IARK.

Og i ettermiddag gikk han altså inn i klubbstua i KFUM-hallen for å fortelle sine medspillere at de har sett den siste Stian-luka i OBOS-ligaen.

- Det var veldig rart, og jeg gjorde det med dårlig samvittighet. Jeg skjønner jo at det et rart tidspunkt å gi seg på. Det er nå de morsomme kampene kommer og vi har lagt oss til i en god posisjon, men det må dessverre skje uten meg, sier Stian som startet sin KFUM-karriere som 6-åring.

Han satser på å få med seg noen matcher fra tribuneplass i løpet av høsten, og han lukker definitivt ikke døra for å ikle seg KFUM-trøya igjen, men i så fall på en annen arena.

- Kanskje gutta vil i gang med fotball snart, og i så fall blir det Kåffa. Ellers er jeg vel snart i oldboysalder, og så får jeg kanskje høre om jeg kan slenge meg med på en futsaltrening etter hvert. Men – nå først handler det om å trekke pusten litt og fokusere på andre ting enn fotball, sier Stian.

Tusen takk for innsatsen, Stian! Takk for fintene, finessene, de mange assistentene og de mange scoringene.

Det er ingen tvil om at skoene som ble lagt på hylla i dag, vil skinne litt ekstra i KFUM-historien.

ISNES: - Vi har mye å takke Stian for


 

Annonse fra Obos-ligaen: