Ren Kåffa-dommertrio i kretsfinale

Historisk dag for klubbens dommere på søndag.

Kfum hadde totalt fire dommere i aksjon da fotballsesongen ble avsluttet i Vallhall i helgen med finalene i Oslomesterskapet. Søndag dømte Frida Strømsøy, Antonio Catanzaro og Trygve Lie finalen i J17-klassen mellom Korsvoll og Øvrevoll Hosle. Det er første gang KFUM har hele dommertrioen til en av fotballkretsens finalekamper. 

17 år gamle Frida Strømsøy er et stort dommertalent som kan nå langt. Før denne sesongen ble hun tatt inn i kretsens talentsatsing for unge dommere (OsloCORE - Centre of Refereeing Excellence) som en av bare syv nye dommere, og dette var hennes andre kretsfinale på bare to år som dommer. Hun syns det var ekstra stas at moderklubben fikk hele trioen til søndagens finale.

- Det er veldig kult at det ble full trio fra Kåffa i finalen! Finaler er så klart kjempegøy, og det ble jo en veldig fin kamp. Begge lagene satset og hadde alt å spille for, og da får man morsomme kamper. Jeg syns alle de tre lagene viste at de fortjente å være der. Dommerne er jo det tredje laget, forteller Frida.

OsloCORE-dommeren vår har hatt en fin og utviklende sesong. 

- Sesongen har vært veldig gøy. Jeg har fått prøve meg på nye nivåer og fått mye veiledning, så det har vært veldig lærerikt, og jeg har kommet mye lengre som dommer i 2023. Jeg syns først og fremst at dømming er veldig gøy, men det er klart jeg har lyst til å komme så langt som mulig. 

KFUMs klubbdommerprogram gir muligheten til alle som spiller for klubbens ungdomslag å utvikle seg som dommere og gå kretsens rekruttkurs. Frida Strømsøy oppfordrer alle til å gripe sjansen.

- Alle unge i Kåffa som ønsker å prøve seg som dommere burde absolutt gjøre det. Og ikke gi opp den første sesongen, selv om den er litt vanskelig for de fleste. Slik var det iallfall for meg. Rollen som dommer er noe man må venne seg til, men når man får rutinene og venner seg til å lede kamper, lærer man seg også å nyte å være i rollen.

- Hva er bra med å være fotballdommer?

- Det er jo å få holde på med fotball selv om man kanskje ikke spiller selv. Man møter masse folk og lærer å vurdere situasjoner, tenke fort og lede. Man lærer å stå i situasjoner, stole på seg selv og ta valg. Det er veldig lærerikt, spesielt for unge mennesker, sier Frida.

Antonio er fra Italia og har mange år bak seg i fotballen både som spiller og trener før han begynte som dommer. På søndag var han assistentdommer.

- Dette er det tredje året jeg dømmer og det første i KFUM, og jeg tok opp dømming etter mange år som trener. På grunn av jobb måtte jeg gi opp trenerjobben, men jeg savnet fotballen, og jeg må innrømme at jeg ikke hadde trodd det ville være så givende å jobbe som dommer.

Dommerjobben gjør at man ser fotballen fra et helt annet perspektiv enn som spiller eller trener, og slik var det også for Antonio.

 - Som trener hadde jeg et annet syn på dommerne, man så nesten på dem som en motstander, noen ganger, og man ser ikke hvor viktig eller hvor morsom denne rollen er. Dommerne gjør en jobb innenfor fotballen som fortjener enorm respekt, sier italieneren.

Hoveddommer i finalen var Trygve. Han er også dommeransvarlig i KFUM, og konstaterer fornøyd at klubbens satsing på dommerne har ført til resultater.

- Utrolig stas at vi fikk en finale med bare Kåffa-dommere, det er både gøy og motiverende, og vi har flere dommere på vei oppover, så jeg håper det ikke blir lenge til neste gang.

- De siste årene har det vært en super utvikling i klubben med å utdanne klubbdommere, og i forlengelsen av det har vi fått en rekke dyktige ungdommer som har tatt steget videre og begynt som dommere for NFF Oslo. Det er stort for oss å få hele trioen i en kretsfinale, for det skjer ikke så ofte, og så klart ekstra stas at det skjer samme dag som A-laget rykker opp til Eliteserien. Jeg håper dedikerte talenter som Frida gir inspirasjon til at flere ungdommer i klubben ønsker å bli dommere. Det kommer flere etter henne som jeg også har stor tro på at skal bli kjempedyktige dommere. I år startet vi sesongen med 10 rekrutteringsdommere, og det er plass til flere!

Vil du bli dommer for Kåffa? Ta kontakt med dommeransvarlig Trygve Lie på epost [email protected].  

Annonse fra Eliteserien:

Flere nyheter