Noen gikk heldigvis foran

I dag markerer vi Øyvind Furulys 100-årsdag, mannen som spilte KFUMs første fotballkamp i 1946. Med denne 100-åringen feirer klubben også seg selv.

Øyvind Furuly fyller 100 år i dag, 26. september. Det er ikke lenge siden han var på hver eneste av Kåffas hjemmekamper; lett synlig i riktig blå, hvit og rød treningsdrakt høyreist på tribunen.

En stund var drakta av den gamle sorten som oste ansiennitet. Øyvind hadde grunn til det. Han er den eneste gjenlevende fra A-lagets første kamp tilbake til 1946. Seinere ble den gamle midtbanekjempen posterboy for vårt nye gode slagord «En klubb for livet», og trakk på seg mer moderne varianter av klubbens treningsdrakt.

DA ØYVIND SOM 22-ÅRING debuterte med KFUM-fotballen, var det ikke noen treningsdrakt i det hele tatt. Rett etter andre verdenskrig var det viktigere ting å bruke klubbkassa på. Bare det å få kjøpt inn KFUM Kameratenes første fotball krevde en intern diskusjon. Dette var jo opprinnelig en friidrettsklubb med start i 1939, men med Øyvind kom fotballen. Det ble begynnelsen på det som er blitt Kåffa; klubben for leken, glad fotball.

Øyvinds A-lag var definitivt ikke der. Han spilte helt til 1960 og hjalp lenge til som oppmann, men det var slett ikke på banen klubben skinte. Dette var pionertida for en kameratgjeng som rent sportslig ble overgått av både friidrett og volleyball. Sånn var Øyvind en som gikk foran uten at så mange så det. Først etter flere tiår ble Kåffa-stilen et begrep i norsk fotball.

Da hadde denne gjengen fra 1940, 50 -og 60-tallet blitt godt voksne, og gitt fra seg trener -og lederansvar til de neste generasjonene. Men titter du på bildene i klubbstua og fotoarkivet, kan du se hvor sentrale disse pionerene var i oppbyggingen av det som nå  er blitt den fotballklubben i Norge som stiller flest lag.

For det er Øyvind som har mikrofonen og snakker tidlig på 1990-tallet idet grunnsteinen blir lagt både for KFUM-hallen og en helt ny tid for klubbdriften vår. På det bildet kan du skimte den fortsatt spreke eks-klubblederen Sverre Kragset, selvsagt også trofaste Dag Magelsen og 80-tallets storspiller Tore Arnevåg. Ellers er mange fra flokken rundt Øyvind bokstavelig talt gått foran. Til Himmelen: altså.

100 ÅRS-JUBILANTEN er opptatt av den retningen. For ham har det helhetlige klubbarbeidet etter den første A-kampen vært en oppgave livet igjennom. Ånd, sjel og kropp. Den trekanten som ute på banen er blitt sentral i all moderne toppfotball, og som du kan se når dagens A-lag på en sensasjonell andreplass i OBOS-ligaen spiller tidenes flotteste Kåffa-fotball. Men som for oss gjelder noe mer. Selve livet.

Det gjør også Øyvind Furulys feiring til noe mer enn en vanlig bursdag.

Med denne 100-åringen feirer klubben seg selv.

En klubb for livet.

Av Esten O. Sæther

Klubblegenden Furuly snakker selv om sin tid i KFUM i dette sesongmagasinet fra 2018.

kaaffa-highres-34221.jpg
Øyvind spilte KFUMs første fotballkamp, i 1946. Her - i 2017 - i lek med ynge KFUM-generasjoner. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
IMG_9097.jpg
Øyvind tar imot Vålerenga til cupkamp på Ekeberg i 2016.
gmlbld.jpg
Øyvind som velkledd lagleder for denne gjengen (bak til venstre). Flere på dette laget var helt sentrale i oppbyggingen av KFUM-kameratene.
bibel2.jpg
Bibelgruppe med sentrale KFUM-personligheter. Furuly til høyre.
oldboys.jpg
Furuly (nr. 2 foran fra venstre) sammen med innebandygjengen for en del år siden.
imm084.jpg
Øyvind med mikrofonen idet grunnsteinen blir lagt for KFUM-hallen tidlig på 90-tallet.

 

Annonse fra Obos-ligaen: