Mannen bak kamera fyller 60

I dag retter vi linsa mot en av de virkelige bakromsheltene i klubben.

Vanligvis er det Guttorm Lende som tar flotte bilder av alle andre her i Kåffa. I tiår har han fanget klubbens største øyeblikk på fotballbanen. Nå som han selv er blitt stor gutt og fyller 60 år, er det på tide å snu kameraet. Et nærbilde av jubilanten hjelper oss til å forstå hva som gjør Kåffa til en klubb for livet.

For Guttorm har jo aldri vært noen glitrende fotballspiller. Han drev med løping og friidrett før mye av fritida for lenge, lenge siden begynte å dreie seg om Kåffa.

Først var det jentene som trengte hjelp. Der var Guttorm drivkraften i det første ordentlige forsøket på å lage en fotballklubb for alle. Den gang klarte vi det ikke. Men nettopp fordi noen engang prøvde, står vi mye sterkere i dag.

Først var det jentene som trengte hjelp. Der var Guttorm drivkraften i det første ordentlige forsøket på å lage en fotballklubb for alle.

— Om Guttorm
I mellomtida fant Guttorm seg et nytt Kåffa-prosjekt. Nå ville han bygge en A-lags gjeng for gutta som gjorde at Kåffa uten særlige økonomiske midler, likevel ble konkurransedyktig inn mot toppfotballen. Som frivillig administrativ sjef snekret han sammen en sterk sosial gruppe. Først lenge i 3.divisjon og så opp i 2.divisjon fra sesongen 2009.

Hele tida tenkte Guttorm trivsel for absolutt alle. Strålende organiserte reiser, litt ekstra mat og lange kvelder med kortspill underveis i Norge og resten av Europa. Dag etter dag var fotballsjef Guttorm mest av alt spillernes fortrolige. En de alltid kunne prate med.

For dette var årene da Kåffa etablert seg som storklubb med en satsing som inkluderte futsal om vinteren. Også der jobbet han utrettelig som planlegger både for klubb --og landslag, og sørget for at klubben vår fikk et godt rykte for en leken og underholdende fotball.

<em>Guttorm Lende fyller 60 år i dag.</em>
Guttorm Lende fyller 60 år i dag.

For i en liten, fersk proffsatsing der guttas A-lag er blitt en arbeidsplass, er det den samme nærheten som teller.

— Om Guttom
Da vi tilslutt rykket opp til OBOS-ligaen for første gang eventyrhøsten 2015, var nesten hele A-laget satt sammen av spillere som var oppvokst i klubben. Så bærekraftig var dette sosiale prosjektet blitt under Guttorms bevisste; - men mest av alt, rause ledelse.

Siden har han bare fortsatt å jobbe for fellesskapet; det at vi bryr oss om hverandre i klubbhverdagen. Det er dette Guttorm tror på i Kåffa. Det er derfor han underveis deler ut bunker av de fine fotballbildene sine til hver eneste spiller. Sånn at de seinere skal ha noe å titte på og kjenne at Kåffa virkelig var en klubb for livet.

For i en liten, fersk proffsatsing der guttas A-lag er blitt en arbeidsplass, er det den samme nærheten som teller.

At det er noen som ser deg. Og det til og med så bra gjennom fotolinsen at det blir blinkskudd fra dine beste Kåffa-dager signert Guttorm Lende.

Gratulerer med 60-års dagen; Guttorm, og takk for alle timene du underveis har brukt på alle andre enn deg selv.

Esten O. Sæther

guttorm.jpg
Guttorm (t.h.) følger med a-lagsgutta gjennom linsa i cupkampen mot Kjelsås i forrige uke.

 

Annonse fra Eliteserien:

Flere nyheter