Kontinuitetsbæreren - Roar
“Å bli møtte hyggelige og vennlig av stadig nye generasjoner er veldig givende”
Vi er helt avhengige av frivilligheten for å kunne gi et godt tilbud til barn og unge! Vi har ulike roller, der oppgavene er viktige på hver sin måte. I den anledning lanserer vi artikkelserien DRØMMEELLEVEREN, hvor vi ønsker å sette pris på alle frivillige som vi er helt avhengige av.
I dag: Roar Strand.
Det er få som har lengre fartstid i klubben enn Roar Strand. Han har vært med på store deler av reisen til klubben og er en som alltid har bidratt inn i klubben med ulike oppgaver. Han har et hjerte som banker for Kåffa, noe som kommer til syne når han engasjert forteller ulike historier fra hans Kåffaliv. En av klubbens verdier er å skape #Kåffa-ledere, noe Roar er et prakteksempel på. Han er en kultur- og kontinuitetsbærer som alle yngre i klubben har noe å lære av.
Tusen takk til alle dere som har vært i Kåffa over tid. Dere som stadig ser etter nye måter å kunne bidra på. Dere som bringer Kåffakultur og Kåffaverdier videre til nye generasjoner. Dere som er gode eksempler på hva det vil si å høre til klubben KFUM.
Roar - kontinuitetsbæreren
Hva er oppgaven din i Kåffa?
Jeg kontakter alle nye ledere, trenere og andre som er knyttet til lagene og representerer klubben for å få de til å søke politiattest. Jeg har et regneark med 385 navn. Er det ikke fantastisk at så mange vil bidra? Vi får i underkant av 100 nye hvert år og enkelte må jeg mase mye på før attesten er registrert. Tror det går med 70-80 timer hvert år med jobb fra "hjemmekontoret" pluss noen turer i hallen. Håper det bidrar til trygghet for barn og unge. Dessuten oppfyller klubben de krav idrettsforbundet har satt til oss.
Lektor Sand på scouting
Det var da Roar gikk på Kristelig Gymnaisum at lektor Sand, lagleder i Kåffa, observerte Roar på skolelaget og ønsket å rekruttere han. Roars familie var pinsevenner, så det å drive med konkurranseidrett på den tiden fikk ikke Roar lov til. “Det gjør ikke noe, for du er ikke god nok”, var kommentaren Roar fikk da han fortalte en klassekamerat. Men lektor Sand oppsøkte faren til Roar på et foreldremøte, la hånden sin på skulderen hans og sa “jeg tror det er meningen at Roar skal være med i KFUM”. Da fikk Roar lov til å spille fotball.
“Du er ikke god nok, men det er meningen at du skal være med i KFUM” føler Roar har vært en passende tittel for hans virke i Kåffa. Roar var fotballspilleren som ble spillende oppmann på 2.laget i junioralder. Han ble trener for 1975-årgangen, og trente dem i elleve år. Han ble med for første gang i styret i 1981 og det er hele førtito år siden mellom første og siste gang Roar har vært i styret. På 80-tallet hadde ikke klubben egne ansatte, men OSLO KFUM hadde gitt Eivind Arnevåg noe tid til å arbeide med KFUM Kameratene. Da var det god timing at både Eivind og Roar tok samme t-bane til jobb, som ble møtepunktet der oppgaver og oppdateringer om Kåffa ble snakket om.
Med KFUM Familiearene på plass kan vi nesten vokse inn i himmelen her på jorda. Gjør vi de riktige grepene, har vi en kjempe framtid framover.
Roar hadde ansvar for tippelaget i 17 år, en fin måte å få inn penger på den tida, men også i dag. Han oppfordrer alle til å la grasrotandelen til Norsk Tipping gå til Kåffa. Minst 1000 bør bli med på det. Da jeg hadde ansvaret for det tidligere var det en fin måte å få ut klubbnyheter også. Jeg husker den gangen vi vant 200 000,-. Det resulterte i en 1000-lapp til alle dem som deltok. Det var gøy å kunne be folk komme innom til kaffe, julekake og 1000-lappen på Rødstua.
Slik klubbens tilholdssted har gått fra Rødstua til KFUM hallen, drømmer Roar om å kunne flytte inn på nye KFUM Familiearena og ta seg et bad i bassenget. Han har vært KFUMs representant i idrettens samarbeidsutvalg i bydelen, hvor han har vært med på å påvirke til at KFUM Familiearena settes øverst på lista over prioriterte anlegg.
Med KFUM Familiearene på plass kan vi nesten vokse inn i himmelen her på jorda. Gjør vi de riktige grepene, har vi en kjempe framtid framover. Vi må ikke la oss friste til å satse kun topp, men ivareta bredden for å være der vi er. Vi må ha ansatte og ledere som er ekstra opptatt av verdiene i klubben, som ikke er en selvfølge å holde på.
Hvorfor har du engasjert deg i så mange år i klubben?
Det er på grunn av alle menneskene jeg har møtt, de er jo vennene mine. Å bli møtt hyggelig og vennlig av stadig nye generasjoner er veldig givende. Jeg tror også på ideen til Kåffa om å ta vare på hele mennesket. Det er naturlig at det ikke er andakter før hver trening lengre, slik det var i tidligere tider, men kapellsamlinger, Lunde og klubbkvelder er fint for å se hele mennesket. Samtidig er det fint at det er et åpent sted. Vi har for eksempel mange muslimer i klubben, som vi skal respektere, slik de respekterer Kåffas verdigrunnlag.
Det å gjøre en jobb sammen med andre skaper fellesskap og glede. Motivasjonen øker når vi ser at vi får det til. Å komme på kamp og se kjente ansikter er også hyggelig. Norway Cup uka har gjennom mange år blitt en fast ferieuke, en fin tradisjon man kan dra med nye inn i.
Kan du fortelle, ved en historie, hva Kåffa er for deg?
Det var en gutt på 75-årgangen jeg var trener for som hadde skikkelige utfordringer i oppveksten. Han har blitt en ordentlig fin fyr og driver veldig aktivt et breddeidrettslag i Molde som heter Skåla. Da han mottok en pris på Molde stadion fra Molde kommune fikk han spørsmålet om hva som hadde vært rettesnor i hans arbeid. Da svarte han alt han hadde lært og opplevd i Kåffa.
Han tok initiativ til en reunion av 75-årgangen på en A-lagskamp her på Ekeberg. I fjor møttes vi og nesten alle fra årgangen kom. Det var fantastisk å møte alle gutta igjen etter 28 år og høre alt de var veldig glade for å ha fått med seg etter sine år i Kåffa og hvor mange av dem som har engasjert seg videre i klubben.