Justert kurs for ungdomsfotballen i Kåffa

Se hvilke konkrete grep som nå tas i ungdomsfotballen.

Før sommeren ble det satt ned en gruppe som skulle se på organiseringen og strukturen i ungdomsfotballen i KFUM, med representanter fra styret og administrasjonen.

De har nå kommet fram til noen klare føringer for hvordan vi framover skal organisere oss i ungdomsårene. Deres innspill har vært på høring blant utvalgte trenere og ledere med erfaring fra disse ungdomsårene.

Siden arbeidet ble igangsatt har det også blitt endringer på sentrale stillinger i administrasjonen som jobber med dette området, med Stian Tjærnås Dammeyer som ny leder av ungdomsfotballen i klubben og med Simen Sundsvalen Føyen på vei inn som ny trenerveileder (starter i november).

Hensikten med denne prosessen er å skape en forståelse og forutsigbarhet blant alle våre frivillige, ansatte og spillere.

Ungdomsfotballen, også i KFUM, er i stor utvikling og i vår klubb er også utviklingen delvis styrt av at vi er del av Norsk Toppfotballs akademiklassifisering. Akademiklassifiseringen er et godt verktøy for å sikre bedre aktivitet i klubben, samtidig som den utfordrer klubbdriften på en del områder.

Det styret har vært opptatt av er at vi må ta vare på Kåffa-modellen med et sterkt fokus på årgangsbygging også i de første årene i ungdomsfotballen, samtidig som vi legger til rette for god sportslig utvikling for enkeltspillere og lag.

I løpet av prosessen er det nå utarbeidet en rekke tiltak som skal legge til rette for at vi klarer å ha begge disse tankene i hodet.

- Dette vil det bli jobbet videre med i administrasjonen utover høsten, samtidig som dette vil bli tema på strategisamling for ungdomsfotballen i oktober og på foreldremøter i høst, sier Kristoffer Hagen, daglig leder klubbdrift.

Noen hovedgrep som er verdt å nevne:

ÅRGANGSTRENING I AKADEMITID
På 13- og 14-årslagene våre ønsker en å flytte en årgangstrening inn som en del av akademitiden. Dette gjør vi for å sikre at flere spillere i årgangen får glede av kompetansen til ansatte klubbtrenere. Dette er også gunstig med tanke på fornuftig bruk av banekapasitet og vil også beskytte frivilligheten med tanke på at vi går ned på antall ettermiddags-/kveldsøkter i uka.

Dette vil være et åpent tilbud for alle, og vil ha en kostnad ved seg. Det innebærer med andre ord at en vil måtte betale mer i KFUM enn det en tidligere har gjort for like mange treninger. Dette gjør vi fordi vi på denne måten mener vi vil kunne tilby et bedre fotballtilbud for alle, og så er det verdt å nevne at det fortsatt er rimelig å spille fotball i KFUM sammenlignet med mange andre sammenlignbare klubber.

KLARE REGLER FOR HOSPITERING
Inn mot ulike tilbud i ungdomsfotballen har KFUM de siste årene hatt med hospitanter. Dette har plussider ved seg i at vi kan tilby et godt utviklingstilbud for spillere i naboklubber, slik at de fortsatt kan ha sin hverdag i egen klubb, samtidig som det opplagt kan skape usikkerhet og friksjon i egne grupper.

Det lages nå tydeligere rutiner og «regler» for hvordan hospiteringen skal foregå og hvordan det skal løses opp mot de ulike tilbudene vi har (f.eks. NTF, nasjonal liga og treningshospitering).

NY ORGANISERING AV HOVEDLAGLEDELSE
KFUM har i dag ansatte klubbtrenere som har sportslig hovedansvar på årgangene i ungdomsfotballen. Likevel er vi både avhengig av og ønsker å ha med frivilligheten sterkt i driften av årgangene. For å få til dette på en bedre måte lager vi nå en tydeligere modell for organiseringen av årgangene i ungdomsfotballen.

En hovedlagledelse i ungdomsfotballen vil bestå av:

- Ansatt klubbtrener
I grove trekk vil klubbtrener her ha overordnet sportslig ansvar for hele årgangen, men med hovedvekt på lag 1 i trening og kamp.

- Frivillig hovedtrener(e)
Assistent/medtrener for klubbtrener med et særlig ansvar for kommunikasjon og oppfølging av øvrige frivillige trenere. På større årganger kan det være hensiktsmessig med mer enn i denne funksjonen.

- Frivillig hovedlagleder
Hovedansvarlig for administrasjon rundt årgangen, med kontaktpunkt mot klubben på administrative områder. Skal ha et særlig øye for sosiale aktiviteter og årgangsbyggingen vi ønsker.

Sammen vil disse tre funksjonene utgjøre hovedlagledelsen. Hovedlagledelsen vil ha ansvar for en overordnet årsplan for årgangen, gjennomføring av aktiviteter (sportslig og sosialt), foreldremøter etc.

FYSISK TRENING
Akademiklassifiseringen har gitt oss et løft på den fysiske treningen. Vi vil nå se på hvordan denne kompetansehevingen kan settes mer i system og tilfalle alle spillere i ungdomsfotballen, og både jenter og gutter.

ÅRGANGSBYGGING
Vi vil i større grad sikre at alle årganger – særlig i de første årene i ungdomsfotballen – prioriterer tiltak som bygger årgang og som bygge opp under klubbverdiene som handler om å utvikle egne Kåffa-ledere og skape livsvarig engasjement.

I dette vil det bli stilt krav om deltakelse på minst en breddecup i året, gjennomføring av et minimum av sosiale tiltak på tvers av treningsgruppene i en årgang og at det inspireres til å legge til rette for deltakelse på for eksempel lederskole og Lunde-leire.

- Dette er rammene for det vi vil jobbe videre med utover høsten. Vi er en klubb i utvikling på alle måter. Målet er å finne en organisering og struktur der vi fortsatt kan gå hånd i hånd med topp og bredde. I dette ligger det også en erkjennelse av at alle vil ikke nødvendigvis få et likt tilbud, men ambisjonen er at alle som spiller i KFUM skal få et godt tilbud, sier Kristoffer Hagen.

Vi tar gjerne imot innspill på veien videre, og da vil både ungdomsfotballsamling 21. oktober og foreldremøter være en god arena.

Annonse fra Eliteserien:

Flere nyheter