Er det greit å se VM?

Daglig leder Thor-Erik Stenberg deler sine tanker om Fotball-VM i Qatar.

Det mye omdiskuterte fotball-VM er så smått i gang. Sporten vi er så glade i står i omstendigheter som er meget utfordrende for selve sporten og for de verdier det er en selvfølge for norsk idrett å hegne om.

Idrettsarenaen er et sted for fellesskap og idrettsglede. Det er tungt å se disse utfordret i den grad vi nå ser i Qatar. KFUM har derfor gjort en grundig vurdering av hvordan vi som klubb skal forholde oss til VM-sluttspillet. Disse er oppsummert i noen overordnede punkter, som også var tema og belyst under klubbsamlingen i forrige uke.

KFUM-kameratenes holdning til VM i Qatar:

  • Fotball-VM skulle aldri vært lagt til Qatar. Vedtaket var et resultat av omfattende korrupsjon, og det er dokumentert at et høyt antall migrantarbeidere som har omkommet under arbeidet med VM-anleggene. Qatar er også et land med alvorlige brudd på menneskerettighetene og som heller ikke respekterer homofile og skeive. Vi i KFUM vil understreke at det er ikke slik vi vil at fotballen og fotballens organisasjoner skal framstå. Det må en endring til.
  • Sportsvasking - når idrettsarrangementer skal avlede oppmerksomheten fra menneskerettighetsbrudd - er en uting og undergraver idretten, fotballglede og fotballens status i samfunnet.
  • Spørsmålet om boikott har vært diskutert. På et generelt grunnlag har vi liten tro på at boikott skaper en bedre verden, men vi respekterer alle som ønsker å overse og unngå årets VM.
  • Norsk fotball kan være stolte av at president i Lise Klaveness har markert seg som en kompromissløs talsperson for kritikken mot Qatar. Også herrelandslaget og landslagssjefen har stått frem med sin kritikk på forbilledlig måte.
  • For mange vil dette mesterskapet uansett skape minner, fotballhelter og øyeblikk som barna våre vil snakke om i årtier, slik dagens voksne husker den gylne Brasil-årgangen fra 1982, «Guds hånd» i 1986 og gamlefar Roger Milla som danset måldansen for Kamerun i 1990.

På bakgrunn av det overnevnte må vi lære av tildelingen av dette mesterskapet. Heretter vil vi ha tildelinger som fremmer åpenhet, tillit og troverdighet – og som ivaretar menneskerettighetene.

Hva tenker vi i KFUM om å se VM?
Som klubb vil ikke vi nekte lag å samles og se kampene. Men når man først samles, vil vi at lagene skal bruke den anledningen til å snakke om og diskutere hvordan vi alle kan forbedre kulturen og prosessene i fotballen slik at vi unngår lignende tilfeller i fremtiden. Vi vil at alle skal sette av litt tid til å reflektere og snakke om idrettens verdier, og om hvorfor åpenhet, transparens, inkludering og menneskerettigheter er noe vi vil stå for og stå opp for.

På denne måten ønsker vi å bruke det negative til noe positivt.

Thor-Erik Stenberg
Daglig leder

Annonse fra Obos-ligaen: