Tidenes 50 beste KFUM-spillere

Kåringen av TIDENES 50 BESTE KÅFFA-SPILLERE ble gjort i oppkjøringen til cupkampen mot Odd høsten 2019. Her er hele lista på nytt!

Stian Sortevik fikk overrakt beviset på at han er den beste av dem alle før vi møtte skienslaget på KFUM Arena av styreleder Per Øyvind Olsen.

I denne artikkelen får du hele lista med spillerkommentarer samlet på et brett.

Kåringen tok for seg de som har spilt flere enn 50 serie -og cupkamper for klubbens A-lag for herrer. Grunnlaget er utelukkende prestasjoner i den vakre Kåffa-drakten. Det betyr at store stjerner som Henning Berg (Manchester United), Eivind Arnevåg (VIF og LSK), Espen Musæus (VIF), Ståle Andersen (Malmø FF) og Carl Erik Torp (Brann) bare får uttelling for det de har vært med på som spillere i KFUM. Lista ble satt sammen av en jury med gamle menn, og kan absolutt diskuteres. Som alt annet i fotball.

NB! Antall kamper og tekster er ikke oppdatert etter den strålende høsten som endte med kvalik til Eliteserien 2020.


1. STIAN SORTEVIK (298 A-kamper); er på tross av kvaliteten i denne gruppa, en klar vinner av kåringen «TIDENES 50 BESTE KÅFFA-SPILLERE». Det valget er  basert  på den flotte utviklingen Stian har hatt de siste årene etter at han kom tilbake fra spill i Eliteserien. I denne perioden har det fantastiske offensive spillet vårt vært bygget rundt Stians ekstreme ballkontroll, forståelse, styrke og oversikt. Han skjøt A-laget til opprykk i siste kamp i Bergen i fjor høst, og har fulgt opp med sin desidert beste sesong som fotballspiller. Blir nå vurdert som 1.divisjons aller beste spiller av de fleste trenerne. Det er en bra vurdering, men sannsynligvis er Stian Sortevik enda bedre enn som så. Det vil den videre Kåffa-historien vise.

2. KLAUS ODDEN (365 A-kamper): er den spilleren som aldri dro. Kunne vært med på hvilket som helst elitelag på 1980-tallet, men var fornøyd med klubben i hans hjerte. Fullkommen teknikk, glitrende fysikk og med en balanse som en fjærlett linedanser. Tungt skudd og sugende taklinger. En spiller til å stole på, og selve legenden for de mange som har vært innom A-laget.

3. EIVIND ARNEVÅG (245 A-kamper); er nok den spilleren flest Oslo-folk forbinder med mest kjente Kåffa. Han har jo vært i klubben hele tida bortsett fra sesongene som toppscorer i Vålerenga og Lillestrøm. Ekstremt dyktig avslutter både rent teknisk og taktisk. De ferdighetene er blitt til en egen bok om det å score mål. Det gjorde Eivind 187 ganger i Norges peneste drakt.

4. CHRISTOFFER DAHL (280 A-kamper; er kanskje den Kåffa-gutten som spiller den vakreste fotballen. Å se en Doff-vending på midten, er som å være tilskuer til et kunstverk. En følsom, artistisk fotballspiller som også kunne gnistre til med sugende taklinger og sterke luftdueller. Egentlig svært løpssterk, og med et skuddregister som han egentlig bare har delt litt av. Topp frontspiller på futsallandslaget. Ren klasse; altså.

5. TORE ARNEVÅG (268 A-kamper); er nok i utgangspunktet det største idrettstalentet klubben har hatt. Tore var på topp nivå i hvilken som helst sport, og en opplagt spiller på yngre landslag. Ble hentet til prøvespill i Bundesligaen på grunnlag av prestasjonene i norsk 3.divisjon, og kom bare tilbake uten kontrakt fordi tysk fotball på tidlig 1980-tall hadde lov til å ha kun en eneste utlending på laget. Da valgte Eintracht Frankfurt i stedet den første asiaten i tysk fotball, og Tore ble rett etterpå skadet. Røk tidlig de fleste av korsbånd og leddbånd, men scoret likevel 177 serie -og cupmål for Kåffa. Mestret absolutt alt på banen.

6. TOR ØYVIND REINEMO (226 A-kamper); avgjorde opprykket til 2.divisjon på en frossen bortebane på Høland med en av sine 109 mål for Kåffa. Kunne alt på en fotballbane, bortsett fra å løpe en meter for mye. Det var ikke Tor Øyvinds stil. Han gikk for det elegante og det morsomste. En herlig spiller altså.

7. ROBIN RASCH (100 A-kamper); en spillfordeler av Guds nåde. Blikk for det meste på banen, pasningsteknikk til å få ballen akkurat der han vil og mot til å spille flott offensiv fotball. Dessuten er Robin i rask utvikling. Dette har vært hans desidert beste sesong.

8. JØRGEN HAMMER (73 A-kamper); en av de beste spillerne klubben har fått utenfra. Midtstopper Jørgen er flink til å bryte foran, er sterk i lufta både defensivt og offensivt og er en voksen spiller med autoritet og klokskap. En bauta i oppbyggingen av Kåffa som et stabilt topplag.

9. ERLEND SKAGA (227 A-kamper); har vært rundt A-laget siden han var smågutt. Antall kamper ville vært mye høyere uten diverse brudd og skulderplager, men innsatsen holder i massevis til en plass høyt oppe blant tidenes beste. Svært rask, svært klok og svært kvikk med ballen på små flater. En typisk topp Kåffa-spiller.

10. MOSES MAWA (51 A-kamper); har satt en høy standard for hvordan en Kåffa-spiss skal løpe for laget. Den uroen denne innsatsen skapte hos motstanderne, gjorde at Moses plaget hvilket som helst lag. Scoret i den viktigste siste kampen for opprykk borte mot Åsane i fjor høst, og bøttet inn mål i 1.divisjon denne våren. En glitrende spiss.

11. TORSTEIN ANDERSEN AASE (51 A-kamper); et unikt spisstalent. For oss ble han svært viktig inn mot det første opprykket til 1.divisjon. Enkelt sagt: Vi hadde ikke rykket opp uten Torstein. Stor kraft, allsidig teknikk, fin oversikt og nese for mål. Klubben har knapt hatt en spiss med bedre forutsetninger. Bare så synd at antall kamper ble alt for lavt i forhold til potensialet.

12. DADI DODOU GAYE (86 A-kamper); dagens strålende sideback. Hans fart og offensive raid var avgjørende for fjorårets opprykk. I år har Dodou fortsatt med en flott debut for Gambias landslag, og imponerer igjen mot de aller beste kantspillerne i 1.divisjon. Og fortsatt er han bare 24 år!

13. ERIK JONVIK (236 A-kamper); A-lagets spillmotor gjennom en rekke sesonger. Svært stødig med ball. Lav feilprosent på små områder og en god venstrefot til bruk i de strøkne langpasningene. Dessuten presise frispark. Var også viktig for å binde det defensive spillet sammen. Det skyhøye nivået på pasningene gjorde Erik til en fin landslagsspiller i futsal.

14. THOMAS SÆTHER (166 A-kamper); en svært slepen midtstopper med fin balanse. Glimrende 1 mot 1 defensivt, og med god fart. Var klubbens beste forsvarsspiller, men ga seg litt for tidlig til å få med det siste A-lags løftet. Også en topp internasjonal futsalspiller som klok kaptein for Norge.

15. EIVIND SÆTHER (327 A-kamper); debuterte som 16-åring og ble tidlig en av sjefene på banen med en aggressiv, oppofrende spillestil. Flink til å løfte medspillerne og prate dem gode. Var en tydelig kaptein fram til opprykket til 1.divisjon i 2015, men fikk det som skulle bli den største sesongen ødelagt av skade. Sterk hodespiller både defensivt og offensivt.

16. HÅKON HAGA (228 A-kamper); formet oss som et nytt storlag. Han var den desidert beste spilleren på A-laget da han kom til klubben i 2 000 og preget denne perioden med sportslig framgang. Håkon hadde et naturlig driv med ballen, og oversikt til å bruke ferdighetene til nytte for laget. Også en flott innendørsspiller med sterke landskamper i futsal.

17. JOHN RASMUSSEN (244 A-kamper); selve Kåffa-kapteinen for en hel generasjon. John var fysisk svært robust, og en sterk hodespiller både defensivt og offensivt. Dominerte i midtforsvaret i en årrekke, og holdt laget samlet gjennom sin naturlige autoritet. En bauta i klubbens historie.

18. DENNIS OBENG (70 A-kamper); en drøm av en angrepsspiller. Rask, teknisk leken og duellsterk. Betydde mye for Kåffas første opprykk til 1.divisjon, og var god også på dette nivået i 2016 selv om skader og sykdom gjorde at selve karrieren på A-laget ikke ble så lang som vi hadde ønsket. Uansett blir Dennis stående blant klubbens største spillere.

19. LARS OLDEN LARSEN (53 A-kamper); herlig gjennombruddsspiller med et tungt skudd. Unge Lars (født 1998) ble avgjørende for Kåffa inn mot opprykket i fjor høst, og fulgte opp med en drømmestart i 1.divisjon. Vårens mange scoringer ga landslagsdebut og la grunnlaget for denne jubelhøsten. En flott kar å ha med på laget.

20. CONRAD ÅSLUND (291 A-kamper); svært røff spiss som ved hjelp av sin solide setemuskulatur, gode balanse og fart på gode dager kunne være et angrep alene. Conrad har alltid vært kompis med jevngamle Henning Berg, men der Henning forsvant til proffspill ble på mange vis like talentfulle Conrad værende hos oss. Han preget A-laget i en årrekke med en serie frekke mål. Det ble imponerende 131 totalt.

21. SINDRE EK (161 A-kamper; tilhørte den sterke 1990-årgangen. Var viktig gjennom flere sesonger og utviklet klubbens kantspill gjennom stor løpskapasitet. I eventyrsesongen 2015 ble Sindre kåret til A-lagets bestemann. Det forteller om kvaliteten.

22. PÅL PERNES (286 A-kamper); var i årevis en effektiv makker til klubbens toppscorer Eivind Arnevåg i  Kåffas offensive spill. De to hadde en telepatisk forbindelse. I tillegg var Pål selv en sterk avslutter. Ikke minst fra distanse.

23. STÅLE ANDERSEN (55 A-kamper); svært trygg ballsentral med fin oversikt, god balanse og følsomme føtter. Også millimeterpresise langpasninger. Disse kvalitetene spredde trygghet til medspillerne og formet Kåffas image som et spesielt ballholdende lag.

24. JON ANDRE SÆTHER (199 A-kamper); A-lagets toppscorer i flere sesonger og også inn mot opprykket i 2 008. Det endte på 111 serie -og cup-mål , og et av klubbens høyeste målsnitt (0,56 pr. kamp). Også flink til å binde sammen angrepsspillet.

25. CHRISTIAN DYMBE (210 A-kamper); en rask og kontant stopper som ble svært viktig for opprykket til 1.divisjon. Christian kunne også overraske med noen kunstvendinger på vei framover (sjekk skrytevideoen hans fra Byåsen og Kjelsås i arkivet hos Guttorm Lende!), og var en bra mann på siste stolpe på offensiv corner.

26. CATO VALØY (200 A-kamper); så rask at legenden sier at han sprengte klokkene under 40 meters test på NIH. Farten gjorde ham uansett til en usedvanlig farlig bakromsspiller til og med den første sesongen i 1.divisjon. Også en serie gode landskamper i futsal.

27. KNUT LIE (236 A-kamper); den eldste av spillerne under klubbens første gullalder (født 1954). Fikk litt for seint et godt nok A-lag rundt seg, men styrte etter hvert midten til Kåffa i årevis med blendende teknikk på små flater. Også en god avslutter.

28. ESPEN MUSÆUS (77 A-kamper); forsvant etter junioralderen til VIF og fikk en lang, flott karriere utenfor Kåffa. Kom tilbake skadet, men rakk likevel å bli den spilleren i klubben med flest mål pr. kamp (0,74 pr. kamp). Skadefri var han en usedvanlig effektiv angrepsspiller.

29. NICOLAI BØNKE HAGEN (62 A-kamper); driblefanten som kunne blitt så god som han bare ville om ikke skadene hadde stoppet ham. Leverte en glitrende 2013-sesong for Kåffa med et rekordhøyt antall målgivende pasninger. En sjelden dyktig ballfører som angrep på instinkt, og var blottet for plagsomme defensive fibre.

30. ERIK JOHNSEN (114 A-kamper); den første spilleren som klubben betale overgangen for. Det skjedde vinteren 1981, og skyldtes mangel på toppkeeper til bruk i 3.divisjon. Erik kom fra Årvoll for 10 000 overgangs-kroner, og leverte med glans. Stor rekkevidde og fin fysikk.

31. RUNE HANSEN (121 A-kamper): En spiller som koste seg på banen. Briljant teknikk og god tid med ball. Av og til veldig god tid. En opplagt publikumsfavoritt fra en periode der A-laget bare samlet bra med publikum på de store cup -og opprykkskampene. De var høytidsstund for Rune.

32. BJØRN FRODE TORP (258 A-kamper): Den nest eldste på denne lista (født i 1956). Ble med 60-årgangene på en serie flotte sesonger, og holdt det høye nivået lenge. Svært rask og klok  midtstopper med et klassisk mål på Hafslundbanen i 1983 som sikret klubbens første opprykk til nivå tre.

33. IVAR STRØMSMO (111 A-kamper): Lynrask dribler fra den første gullalderen på 80-tallet. Ikke alltid helt strukturert på banen, men med ferdigheter og lange sprintdrag av første klasse. USA-studier stjal litt for mange A-kamper og muligens også litt kondis.

34. STIAN PETTERSEN (53 A-kamper): Vi skulle gjerne hatt Stian på årets lag, men nå får han hjelpe sin sivile arbeidsgiver Skeid. Kåffa-gutt er han uansett med stor fart og trøkk i A-lagets beste periode før jubelsesongen 2019. Allsidig spiller med tempo for toppfotball.

35. MARIUS BREVIG (150 A-kamper): Var på plass på venstrebacken som junior allerede i opprykkskampen til 2.divisjon i 2 008. Alltid i flott fysisk form med viktige bidrag til suksessen i diise over 10 årene. Seinest med gode kamper i 1.divisjon i år.

36. ØYVIND A. MONN-IVERSEN (144 A-kamper); ble hentet til Kåffa som guttunge rett fra ett av sine utallige dribleraid under Julecupen i Ekeberghallen seint på 1970-tallet. Slepen og klok midtbanespiller som lyste under gullalderen gjennom 1980-åra.

37. JOHN OLE HÆGELAND (52 A-kamper); en av de med aller størst potensiale vi har hatt innom klubben vår. Meget elegant i spillestilen og en fin avslutter.

38. PÅL EIDHOLM (90 A-kamper); også han var avgjørende da KFUM i en årrekke fra 2 000-sesongen preget toppen i 3.divisjon. Pål kom fra fast 1.divisjonsspill for Skjetten; hadde et godt skuddbein og utmerket seg med gode gjennomløp fra midtbanen.

39. JOHANNES THORSNES (90 A-kamper); glimrende fysiske egenskaper. Høyreist, naturlig sterk og røff i duellene. Scoret ofte (40 mål) og bandt laget godt sammen i 3.divisjon da 1980-årgangen var stammen i oppbyggingen av et nytt, sterkt Kåffa.

40. NIKOLAI AARØ (120 A-kamper); en absolutt moderne back med tydelige offensive kvaliteter. Svært rask, herlige klyv og en viktig spiller fram mot klubbens første opprykk til 1.divisjon.

41. KENNETH RAKVAAG (101 kamper); svært reaksjonsrask keeper på opprykkslaget i den flotte 2 008-sesongen. Seinere ble Kenneth internasjonal futsalstjerne, og er nå proff målmann på et lag fra Malta som er videre i Champions League.

42. JONAS STRØMBERG (80 kamper); kom til oss fra Kolbotn, men så ut som om han var født i KFUM-drakta. Herlig dribler, med et skudd som hjalp klubben til å holde plassen i en røff 2.divisjons sesong.

43. HALVOR H. BYFUGLIEN (123 kamper); også en spiller fra en sterk Kåffa-årgang (1975). Slepen midtbanespiller med god spillforståelse. Ble dessverre skadet tidlig og fikk ikke være med på det siste steget opp til 2.divisjon.

44. MAGNE MOGSTAD (148 kamper); en bauta av en stopper. Kunne nok dra til i overkant i taklingene, men det var greit nok så lenge han gjorde det på laget ditt.

45. GUNNAR KJENDLIE (94 kamper); midtbanespiller med fin balanse og leken teknikk. Kunne også spille back, og var fin å ha for å bygge opp spillet bakfra.

46. STEIN MOTRØEN (62 A-kamper): fantastisk god oversikt og et nydelig venstrebein. Var bestemann da klubben tapte playoff for 2.div i 2 004 mot Sarpsborg.

47. STIAN DEWAHL (57 A-kamper); den Kåffa-keeperen som har vært best med beina. Viktig for spilloppbyggingen i 2.divisjon. En påle i miljøet på det stadig bedre A-laget.

48. ARILD FEHN (101 A-kamper); lettbeint, løpssterk midtbanespiller tidlig på 1990-tallet i en periode da klubben var preget av litt for mange utskiftninger.

49. MORTEN WERMÅKER (76 A-kamper); prototypen på en Kåffa-spiller. Ekstrem ballkontroll og en tryllekunstner på små flater. Naturlig nok landslagsspiller i futsal.

50. ARNSTEIN LANGNES (95 A-kamper); spenstig keeper i 3.divisjon tidlig på 2 000-tallet med et sjeldent vakkert tilslag på ballen. Tydelig leder med fine sosiale kvaliteter.

Kåringen tok for seg de som har spilt flere enn 50 serie -og cupkamper for klubbens A-lag for herrer. Grunnlaget er utelukkende prestasjoner i den vakre Kåffa-drakten. Det betyr at store stjerner som Henning Berg (Manchester United), Eivind Arnevåg (VIF og LSK), Espen Musæus (VIF), Ståle Andersen (Malmø FF) og Carl Erik Torp (Brann) bare får uttelling for det de har vært med på som spillere i KFUM. Lista ble satt sammen av en jury med gamle menn, og kan absolutt diskuteres. Som alt annet i fotball.

NB! Antall kamper og tekster er ikke oppdatert etter den strålende høsten som endte med kvalik til Eliteserien 2020.

Annonse fra Obos-ligaen: