Mye mer enn glimt

Bragden på Lerkendal fulgt opp med ny stor prestasjon da Glimt fikk smake sin egen medisin. Dessverre holdt det ikke til seier.

BODØ/GLIMT-KFUM 2-2 (1-1). Det hele var litt absurd da dommeren blåste av for 90 pluss tillegg på Aspmyra.

KFUM-gutta tuslet skuffet og delvis forbannet av kunstgresset der Bodø/Glimt de siste årene har spilt oppvisningsfotball mot norsk og internasjonal fotball. En klubb som både har imponert og inspirert. Fredag kveld var det gutta i rødt og hvitt som definitivt imponerte mest.

Det ble før kampen snakket om ligaens største og minste.

Om et lag som har vært på en utrolig reise til topps i Norge, mot en klubb som er på en like utrolig reise.

Om en klubb som har en overgang som har blitt en humoristisk fotballsnakkis i inn- og utland, mot et lag der overgangene både fra inn- og utland har satt en ny standard i norsk fotball.

Om en gjeng med profeter som synger om Champions League, til en gjeng som har rigget seg for å ha realistiske ambisjoner om Champions League.

Stolt og imponert
- Den kuleste utfordringen jeg har hatt som trener, og den største sportslige utfordringen for nesten alle dere spillere. Vi skal ut der og utfordre oss selv som fotball-lag. Vi skal bruke denne anledningen til å bli bedre. Jeg har en god følelse. Det er OSS mot verden – og for meg er dere helt unike. Og det er nettopp det som gjør at jeg tror vi vinner.

Dette var de ordene Johs serverte som forrett på kampmøte på hotellet før gutta satte seg på bussen i retning Aspmyra.

Noen timer senere var han stolt og imponert, men samtidig irritert over at det ble med det ene poenget. At det var de små feilene som kostet han den helt store bragden i klubbens første møte med Bodø/Glimt.

For det ble faktisk en kamp der Glimt ventet på feilene våre, og ikke motsatt. På Aspmyra har de blitt bortskjemt med et hjemmelag med mye ballhold og der det handler om å bryte ned lavtliggende gjester.

Men her var det en gjeng fra Ekeberg som hadde helt andre planer.

KFUM med ball
Etter et kvarter viste possession-tallene 63 vs 37 i favør Kåffa. Ikke noe som skjer hver dag her oppe.

«Æ trur Bodø/Glimt snart må få sin egen baill å spæll me», var en av kommentarene som etter hvert falt fra et utålmodig hjemmepublikum.

Glimt-fansen stilnet ganske raskt etter at fyrverkeriet var svidd av i oppkjøringen til avspark på Aspmyra, og fra bortesvingen smatt Sjefsprofeten inn en første runde med «Bibel, bønn og kirkekaffe».

Profetene ble velsignet av en rutinert Haitam på rett plass til rett tid foran mål da Jens Petter Hauge rappet kula fra Mo inne i feltet og satte opp Mikkelsen rett foran mål.

Fra benken håpet en aktiv Moesgaard at ballholdet skulle gi uttelling, men i stedet ble vi straffet på en måte som har blitt en Glimt-spesialitet de siste årene. Et brudd midt på banen, bånn pine framover og en rekke av gode løp inn i boksen.

Inn fra Hauge og Albert Grønbæk banket nådeløst inn 1-0 til hjemmelaget. Tydelig lettelse hos hjemmepublikummet og mange belaget seg på at det kom til å stå seg slik de siste minuttene inn til pause.

Men heldigvis har vi også vi en god Glimt-eiendom med fart i skøytene. Emil banket ballen av gårde med adresse bakrommet, en stuss fra en forsvarsspiller hindret ikke at innlånte Nosa kom alene med keeper.

Der gjorde han selvsagt ingen feil og klinket inn utlikningen på overtid av omgangen. Selvfølgelig. Det sto nærmest skrevet i kampmanuset at det skulle komme en scoring fra den kanten.

- De fortsetter å reise rundt i Norge, spille flott fotball, score mål og ta poeng. Nå har de scora også på Aspmyra. Dette er et eventyr som aldri vil ta slutt, meldte TV2s kommentator.

Men alle vi som følger dette laget tett må bare snart innse at dette ikke er noe eventyr. Det er bare en gjeng med trenere og spillere med beina godt plantet i virkeligheten som gang på gang viser at alt er mulig.

Saken fortsetter under bildet.

NTB_F_V98IDZP-I.jpg
Nosa jubler etter sin scoring. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Gull i enden av regnbuen…
Den andre omgangen ble en ny første klasses leveranse fra våre menn.

Med et spill og en opptreden som imponerte og sjarmerte alle KFUM-kamerater, men også kommentatorer og mange av de som kom til Aspmyra i gult og svart.

For her brukte Nuñez landslagsstopper Gundersen som «nunningsbøye» rett foran trenerbenken, en iskald Mo sto og ventet til den rette anledningen for å tre ballen opp til medspillere i mellomrommet og Remi vippet like godt opp en deilig «rainbow» opp mot den blå nordlandshimmelen, over det mange mener er Eliteseriens beste spiller, Albert Grønbæk. Et lekent forspill til det som endte i Nuñez sin 2-1-scoring.

Og mens KFUM-gutta jublet for scoring hasteinnkalte Glimt-spillerne til krisemøte utenfor egen 16 meter. Det så ikke ut til å gi direkte avkasting…

For tida gikk og KFUM så ut til å ha god kontroll. Kåffa var seg selv, trygge med ball, smarte i bevegelsene.

Brødrene Aleesami regjerte på hver sin sidestopper, og inne sentralt satte Ski-gutta Robin Rasch og Simen Hestnes midtbanemaestro Patrick Berg, nevnte Grønbæk og hjemhentet utenlandsproff Håkon Evjen tidvis i skyggen. På kantene holdt Hoseth og Hickson det gående. Håkon kom seg til brukbare skuddposisjoner og fintefrekke David elsker jo å møte goliatene!

Men idet Glimt-gutta så ut til å gå tom for ideer, var de ikke sene om å finne fram pisken da vi i et øyeblikk var slurvete i returjobben. En ny turboovergang, innlegg og bang i nettet på første touch i feltet. 2-2!

Der og da var det nok flere profeter som fryktet at det skulle bli med et hederlig tap mot et hjemmelag som ofte har avgjort kamper på slutten.

Imponerte Glimt-stjerner
Men igjen så hentet Kåffa-gutta fram ferdigheter og klokskap som viser at de hører hjemme på dette nivået. Simen dro seg fri og satte keeper på prøve med et godt skudd. På den påfølgende corneren var samme mann bare en glitrende keeperredning unna å nikke oss i ledelsen igjen.

Den sedvanlige monsterspurten som har blitt et varemerke fra gutta i gult uteble. Dermed ble det en poengdeling som vertskapet virket å være mest fornøyd med.

For dette var faktisk en kamp der vi – lille KFUM – var best og smartest. Ikke bare i glimt, men i mange faser av matchen.

- Jeg føler at de er bedre enn oss i store deler av kampen, sa en ærlig Glimt-stopper Jostein Gundersen.

Og da kaptein Patrick Berg satte seg ned med Glimt-podden 4-3-3 etter kamp var landslagsspilleren raus med Kåffa-skryten. For dette handlet slett ikke om undervurdering eller et Bodø-lag som ikke gikk skjerpet til oppgaven etter årets første tap borte mot HamKam i runden før.

- Jeg føler vi blir taktisk utmanøvrert egentlig. Vi har før kampen et ønske og en vilje til å virkelig dundre til, og så sakte, men sikkert så spiller de energien ut av oss. Jeg følte rett og slett at vi aldri klarte å finne helt ut av det, sa Berg og trakk paralleller mellom KFUMs opptreden og det han og Glimt-gutta har gjort på bortebane i Europa.

Der han peker på at det ofte er Glimt som gjennom sin spillstyrke har spilt energien ut av motstandere.

- All ære til de med at de leverer en god prestasjon. Jeg følte at vi sammen som gruppe, både fra siden og på banen; vi klarte aldri å finne noen løsninger som gjorde at det ble bedre.

I bortegarderoben bar oppsummeringen preg av stolthet over en ny prestasjon på øverste hylle, blandet med frustrasjon over at det ikke dro hjem med alt.

Da skuffelsen(!) var delvis fordøyd, var Johs først og fremst stolt av hva han og denne gjengen nok en gang hadde fått til.

Fortsatt er vi ubeseiret på bortebane, og vi har kommet under både på Lerkendal og Aspmyra der vi begge steder har slått tilbake og der vi har imponert med modighet og ferdighet.

En tredel på vei
Tida flyr når man har det gøy – og allerede er en tredel av eliteseriekampene unnagjort.

Selv om Johs gjerne skulle ha sett – og mener de hadde fortjent – mer poeng i sekken, har han fått svarene som gjør han overbevist om at alle KFUM-kamerater har mye å glede seg til.

- Det er jo rart å stå her og være skuffet, men det er sånn jeg er som trener og vi er som gruppe. Jeg er så stolt over det gutta gjør her ute. Nå får folk øya opp for det de gutta mine står for, og akkurat det betyr utrolig mye for meg, oppsummerer Johs der vi står ute på kunstgresset i Bodø en knapp time etter at dommeren blåste av kampen.

- Vi har vist at vi har noe på dette nivået å gjøre, samtidig som vi ser hva det koster. Vi tenker utvikling og vi tenker læring, og så elsker vi utfordringer.

Det siste er det få som tviler på etter en historisk aften på Aspmyra.

Sørg for at du er på plass når gutta igjen skal forsøke å innkassere årets første seier på hjemmebane. Søndag om en uke, mot Sandefjord. Kjøp billetter her!

NTB_MynEE495oJI.jpg
Brukbar stemning etter Nuñez sin 2-1-scoring. Foto: Mats Torbergsen / NTB
NTB_xpe36w133mo.jpg
Haitam takker tilreisende Kåffa-fans. Foto: Mats Torbergsen / NTB

 

Annonse fra Eliteserien:

Flere nyheter