«DET ER DETTE JEG VIL»

Det er snart jul. For Johannes Moesgaard er allerede det største ønsket innfridd når han nå blir hovedtrener i KFUM.

Det finnes nok større overraskelser under juletreet, men nå er også alle formaliteter i orden:

Johannes Moesgaard blir KFUMs nye hovedtrener.

- Tiden er inne, sier en offensiv «Johs», idet vi setter oss ned for en førjulsprat.

Det er feriestille i kontorfløyen i KFUM-hallen to dager før jula ringes inn, men mannen som nå rykker opp fra assistent til hovedtrener i Kåffa har fortsatt arbeidshanskene på.

Planleggingen av sitt første år som hovedtrener er i gang for fullt. Ventetida er over. Isnes-erstatteren er mer enn klar. Det er ikke noe å lure på.

- Jeg har gått hele utviklingsløpet. Trent aldersbestemte lag i Vålerenga, vært toppspillerutvikler, har erfaring som assistent i Eliteserien og nå også lært meg OBOS-ligaen å kjenne som assistent i KFUM. Jeg har jobbet med store trenerprofiler som Deila, Rekdal og nå sist Isnes, og har fått lov til å utvikle spillere som har dratt utenlands. Jeg kommer inn som hovedtrener med masse erfaring, og så gjenstår det å prøve ut mine tanker og ideer i praksis, sier Johs som har skrevet under på en treårskontrakt med KFUM.

Vil ta nye steg
Han har ikke selv erfaring som toppspiller, men har grepet de trenermulighetene han har fått. Med begge hender og hele seg. Med et tydelig mål om å leve i toppfotballen som trener.

Det er ingen tvil om at det har kostet, blant annet for de rundt meg.

— Johs om trenerlivet
Det startet med et jentelag «hjemme» i Askim før han dro til Oslo for å studere på Norges idrettshøgskole. Han fikk en fot innenfor i VIF-systemet i 2006, og ble værende der helt til han kom til KFUM i 2020-sesongen.

- Hele mitt fotball-liv har handlet om å ta det neste steget. Nå handler det steget om å bli hovedtrener i toppfotballen. Det er dette jeg vil! Jeg har måttet jobbe for det. Det er ingen tvil om at det har kostet, blant annet for de rundt meg, sier han åpent og ærlig.

- Jeg har ikke fått noe gratis. Det har vært en rå prioritering, men desto mer tilfredsstillende er det at jeg er der jeg er nå.

Og «der» for Johs nå – er her på Ekeberg.

- Jeg gleder meg utrolig til å komme i gang. Det er en fordel at jeg kjenner spillergruppa, at jeg kjenner klubben og at klubben kjenner meg. Jeg har vært med på å påvirke produktet i et par sesonger allerede, i godt samspill med Jørgen og resten av trenerteamet.

Finnes ingen fasit
Han har gjort seg opp noen tanker om hva han vil gjøre annerledes, både som fotballtrener og leder.

Jeg håper vi kan sette et annet fotavtrykk på hjemmebane.

— Johs om KFUM 2023
Johs er en mann med sterke meninger og elsker en fotball-fagprat. Det eneste han er sikker på er at han ikke har noe «fasit». Han er ikke videre begeistret over trenere som tror de sitter med fasiten.

- Det er ikke noe fasit i fotball, men jeg har stor tro på meg selv og mine egne tanker om fotball.

38-åringen har en datter på 10 år og er lærerutdannet. I disse dager handler pensumet om hvordan han sammen med spillere og resten av trenerteamet skal ta nye steg med en klubb og spillergruppe han har blitt glad i.

- Jeg vil aldri lene meg tilbake og tenke at jeg er fornøyd. Jeg vil alltid tenke utvikling og det må jeg også se igjen hos spillerne. De må være ambisiøse på vegne av seg selv, laget og klubben, sier Johs.

Han vil ikke love noe med tanke på KFUMs a-lag anno 2023, men han har noen klare tanker om hva som bør bygges på fra 2022 og hva han håper å kunne gjøre enda bedre.

- Vi tok store steg på bortebane i 2022, der vi i større grad enn tidligere klarte å spille på resultat. Her hjemme på Ekeberg har vi imidlertid ting å forsterke. Vi klarte ikke å dominere kampene så mye som vi ønsket, og vi klarte ikke å skape det vedvarende trykket som vi kunne håpe på. Der håper jeg vi kan ta steg i 2023. Jeg håper vi kan sette et annet fotavtrykk på hjemmebane, sier Johs.

Saken fortsetter under bildet

_P8A5759.jpeg
Johs inntar sjefsstolen i KFUM med godt humør og store ambisjoner om å utvikle enkeltspillere, lag og klubb.

Åpner mot Sogndal
Hvilken tallkombinasjon han kommer til å legge utover taktikktavla når Sogndal kommer til serieåpning på Ekeberg 10. april, er det for tidlig å si noe om.

Det som er sikkert er at han vil innføre noe nytt, i en spillergruppe der de aller fleste er med fra 2022-sesongen. Det vil også komme inn en ny stemme, i og med at han vil få inn en ny assistenttrener.

- Nå har jeg vært ganske aktiv på feltet i sesongen som har vært også, men noe nytt vil det bli. Det vil bli en del nye øvelser, så vil jeg forsøke å ha større fokus på individet i treningsarbeidet.

KFUM er en utviklingsklubb, og det må gjennomsyre alt vi gjør.

— Johs om klubben
«Utvikling» er et gjenganger-ord i praten med KFUMs nye hovedtrener.

- KFUM er en utviklingsklubb, og det må gjennomsyre alt vi gjør, både på a-lag og i utviklingsavdelingen. Vi må være en attraktiv klubb for de beste, unge spillerne i Oslo som ikke er i Vålerenga. Jeg vil gjerne gi unge spillere mye spilletid, men det kommer ikke av seg selv. De må legge ned det som skal til, understreker Johs.

Han beundrer det KFUM har klart å bygge opp de seneste årene, ved å gjøre som han selv har gjort i sin egen trenerkarriere. Bygd stein for stein.

- Dette vil jeg ta med meg videre. Vi skal være et sted og en klubb der vi bryr oss om hverandre og verdsetter et godt samhold, samtidig vil jeg være krevende i forhold til kultur, holdning og ambisjon. På vegne av hele klubben, sier Johs.

Nå ser han fram til avkobling med litt julefri, men akkurat denne jula har han allerede fått innfridd sitt store ønske som fotballtrener.

- Jeg synes det er fantastisk at jeg får denne muligheten, og jeg vet jo at mange vil tenke at det er krevende å ta over etter Isnes, og det er det selvsagt på et vis, men jeg har et genuint ønske om å utvikle spillere, laget og klubben, og tenker på alt vi skal klare å få til sammen, sier Johs.

Vi ønsker Johs varmt velkommen i sjefsstolen!

Annonse fra Eliteserien:

Flere nyheter