De største seirene i Kåffa-historien

Ranheim-seieren var helt der oppe. Tre poeng mot TIL vil være blant de største. Her er 12 KFUM-seire for historiebøkene.

Av Esten O. Sæther

Det er gøy med Tromsø på Ekeberg i kveld. Etter LSK, er TIL det største navnet vi har hatt på besøk til seriekamp. For det er jo sånn noen av oss fortsatt tenker selv etter fjorårets playoff-spill til Eliteserien; det er stas å spille mot tradisjonsrike fotballklubber.

Helt der er vi ennå ikke selv. Tre sesonger i 1.divisjon, ni sesonger i 2.divisjon og en kvartfinale i NM er jo et eventyr for en gammel Kåffa-gutt som har spilt kvalik for å unngå nedrykk til 7.divisjon. For resten av Fotball-Norge er det flott av en breddeklubb med et annerledes navn, men heller ikke mer.

Det viktigste er uansett at vi hygger oss med slike storkamper som den i kveld. Fotball er jo følelser. Mens den tallrike TIL-fans Norge rundt kan mimre over NM-gull og 1986 og seier mot Chelsea på Alfheim i Europacupen året etter, kan vi velge våre største seire mellom opprykkskampen mot Høland i 2008 eller en overraskende cuptriumf i Tønsberg mot Eik. Det er like morsomt uansett,

Det å rangere kamper er selvsagt en subjektiv øvelse, men likefullt en morsom øvelse. Og slik rangerer jeg Kåffas 12 største seire på fotballbanen:

0N7A9841
Stor stemning etter seieren mot Sogndal.

(1) 1-0 over Sogndal på Intility i siste serierunde i 1.divisjon 2019. Vi har nok spilt enda bedre kamper, men ikke noen som har betydd mer. Bare det å komme til play-off for Eliteserien var overveldende for oss som klubb. Scoring rett før pause av en sklidende Basit; bunnsolid kampen igjennom i høstmørket. En ny æra var begynt. Hvor den ender kan vi bare drømme om.

0N7A1661
Jubelscener på KFUM Arena etter kampen mot Tromsdalen.

(2) 2-1 over Tromsdalen hjemme i 2.divisjon 2015. Dette var kampen vi visste ville avgjøre opprykksstriden mot Tromsøs nest beste lag. Flomlys, stinn stadion og røft på kunstgresset. Sindre Ek sin skrudde markkryper fra midtbanen mot det tomme målet, brukte en halvtime på å snike seg innenfor stolpen til 2 – 0. Men det åpnet en helt ny fotballverden for Kåffa. For første gang skjønte vi virkelig at opprykk til 1.divisjon kunne være mulig.

Kåffa-Fredrikstad-030
Mansour har akkurat banket inn 3-0 mot FFK.

(3) 3-0 mot Fredrikstad hjemme i playoff til 1.divisjon 2018. Propagandakampen som viste hele Fotball-Norge hva Kåffa stod for. TV-kommentatoren var fra seg av beundring. Stort mer rundspilt hadde ikke Per-Mathias Høgmos prestisjeprosjekt blitt rundspilt. En oppvisning i trygg teknikk og evne til å holde ball i laget.

(4) 3-2 mot Eik-Tønsberg på bortebane i NM 1984. Et lignende resultat hadde ikke gitt rare utelling i dag, men den gang var det sjokkerende. Eik lå på 3.plass i Eliteseien og var årets store overraskelse i norsk fotball. Kåffa lå sist i 3.divisjon, men kunne i blant så mye mer. Stor dag for Eivind Arnevåg som for første gang viste et stort publikum hvilken fantastisk målscorer som var på gang.

0N7A1259
Kampen som tok oss til OBOS.

(5) 2-1 borte mot Finnsnes i 2.divisjon 2015. Joda; landet har sett større fotballkamper. Men har det noen gang vært en lykkeligere kameratgjeng etter en seier?. Vi stod tett i ring inne på en forblåst friidrettsarena og ventet på det avgjørende resultatet fra Grorud – Skeid. Også den gangen trengte vi hjelp, og fikk det. KFUM-kameratene Oslo var for første gang i historien klar for spill i 1.divisjon. Det skjedde med et lag der nesten alle spillerne var oppvokst i vår egen junioravdeling. Ikke til å tro. Bare til å glede seg over.

(6) 5-2 mot Skeid på Bislett i 2.divisjon 2012. Noen kamper forteller framtida. Som denne mot den gamle giganten Skeid i Dan Eggens første sesong som A-lags trener i Kåffa. Vi hadde aldri møtt Skeid i seriekamp før; de møtte veggen. I løpet av 34 minutter ledet vi 5 – 0 etter scoringer av Cato Valøy (2), Nikolai Bønke Hagen (2) og Tor Øyvind Reinemo. Skeids trøstemål ble scoret av landslagets Haitem Aleesami. Rollene var plutselig byttet om i Oslo-fotballen.

 

0N7A6254
Her scorer Stian sitt tryllemål mot Åsane og sender oss opp igjen i 2018.

(7) 3-1 borte mot Åsane i kvalik til 1.divisjon 2018. Mirakelet i Bergen er selvskreven på denne topplista. Alt skjedde i løpet av andreomgangen da håpet skulle være ute med 1 – 2 i første kvalikkamp på Ekeberg og så  1 – 0 til hjemmelaget. Trioen Lars Olden Larsen, Moses Mawa og Stian Sortevik ville det annerledes. Kåffa var klar for sitt andre opphold i 1.divisjon, men bare kunstmålet til Stian hadde alene holdt til feiring.

0N7A2599
Hamkam hjemme i fjor. En fantastisk kamp, krydret med Øbys mål fra midtbanen.

(8) 2-0 hjemme mot Hamkam i 1.divisjon 2019. Her var det ikke resultatet, men alt det andre som foregikk på banen før gjestene ble sendt hjem til Hamar som slakt. Aldri har vel et grønn/hvit storlag blitt rundspilt på samme vis. De var ikke i nærheten av noe som helst. Kåffa tok ballen og beholdt den i 90 minutter.

DSC_0920
Så glad ble Robin da Ranheim-kampen var snudd i 2016.

(9) 3-2 hjemme mot Ranheim i 1.divisjon 2016. Sist seriekamp mot samme lag var strålende, men jeg holder denne som større. Dette var Kåffas første seier i 1.divisjon. Vi lå under 0 -2, men snudde alt etter pause. Seiersmål på straffe fra Robin rett før slutt og en grenseløs lykke.

LUDV7193
Og så glad ble Håkon da han satte inn matchvinneren rett før slutt sist.

(10) 1-0 borte mot Ranheim i 1.divisjon 2020. For første gang slår vi ett topplag i 1.divisjon på bortebane. Tilnærmet perfekt defensiv jobbing, og en trygghet med ball framover som viser A-lagets nye nivå. Og hvilken herlig avslutning av Håkon Stavrum minutter før slutt med en signatur-dragning som hentet fra de aller trangeste flatene. Lekkert i beste tradisjonelle Kåffa-stil!

johnstor11
Pur Kåffa-lykke etter seieren mot Høland.

(11) 3-1 borte mot Høland i kvalik for 2.divisjon 2008. Is på bakken med varmt i Kåffa-hjertene. For første gang siden 1986 var vi tilbake på nivå tre i norsk fotball, og det med et ungt lag som skulle løfte oss videre sju fete år seinere. En høytidsstund som ble feiret med Hølands champagne i en trang kjellergarderobe inn mot svenskegrensa. Et minne for livet for kanskje den beste, rene Kåffa-generasjonen.

(12) 3-0 borte mot Strømsgodset på Marienlyst  i NM 1983. Kåffa hadde så vidt spilt et par sesonger på nivå fire, men kom med et ungt lag som spilte rundt med en gammel storhet. For anledningen var bortedraktene våre gull, og en frustrert Godset-spiller skrek midt mellom den totale fornedrelsen og en av de mange ydmykende tunellene fra Klaus Odden og Tore Arnevåg: - Stopp de gule hønsa! Det var ikke mulig den dagen i Drammen, men replikken levde videre hos oss i mange, mange år.

Som alle de beste fotballfølelsene.

 

Annonse fra Obos-ligaen: